Havermout als ontbijt is ontzettend populair. En geen wonder. Deze graansoort is rijk aan vitaminen en mineralen en barst van de vezels en eiwitten. Beter kan je je dag dus niet starten dan met een bakje havermout. Voor de nodige variatie verzamelde ik vier lekkere en healthy havermout ontbijtrecepten.

Havermout ontbijt

Voor de lekkere en stevige trek. Vier healthy havermout ontbijtjes voor iedere dag:

1. Just like old times

Benodigdheden:
230ml melk en 50 gram havervlokken.
Bereidingswijze:
Breng de melk aan de kook en doe de havermout erbij. Laat vervolgens een kwartier koken op laag vuur. Tip: voeg er honing of agavesiroop aan toe voor een zoete touch of ga voor een klontje boter of kokosolie om de havermout nog smeuïger te maken.

2. Met bessen

Benodigdheden:
100ml melk, 50 gram havervlokken, 1 eetlepel honing of agavesiroop en 2 handjes bramen, frambozen en/of bosbessen.
Bereidingswijze:
Breng de melk aan de kook en voeg de havermout toe. Laat vijf minuten zachtjes doorkoken. Voeg vervolgens de honing toe en een handje bosvruchten. Laat nog tien minuten koken op laag vuur en roer af en toe door. Giet vervolgens in een kom of diep bord en voeg de overige bessen toe.

havermout-ontbijt

3. Overnight oats

Benodigdheden:
30gram havermout en 150ml melk.
Bereidingswijze:
Roer de havermout door de melk in een kom. Dek vervolgens af en zet het in de koelkast. De volgende ochtend, vandaar de naam overnight oats, kan je de havermout koud opeten. Liever warm? Dat kan ook door de havermout te verwarmen in de magnetron. Extra lekker én gezond: voeg vers fruit, lijnzaad of chiazaad toe.

4. Fruitige ontbijtreep

Benodigdheden:
50gram havermout, 50gram havermeel, 100gram gedroogde abrikozen, 40gram geraspte kokos, 1 theelepel vanillepoeder, 70ml water en een snufje zout.
Bereidingswijze:
Kneed alle ingrediënten tot een mooi, compact deeg. Vorm vervolgens acht repen en bak die in een kwartier in de oven op 175 graden. Even laten afkoelen en smullen maar!

Wat is jouw favoriete ontbijtje?