perfecte ochtendroutine

We kennen allemaal het haasten en stressen in de ochtend. Het begint al vanaf het moment dat de wekker gaat en we besluiten om toch nog vijf extra minuten te blijven liggen. Het gevolg: je moet je haasten en je dag begint direct stressvol. Niet de juiste manier om je dag te beginnen. Daarom mijn drie tips voor de perfecte (en stressvrije) ochtendroutine.

De perfecte ochtendroutine

De perfecte ochtendroutine is, uiteraard, voor iedereen anders. Maar een relaxed begin van de dag, dat wil denk ik iedereen wel. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet vanaf de eerste minuut al in de stress modus zit? Simpel! Met deze tips is je ochtend misschien wel druk (hallo kinderen, ontbijten, aankleden, tanden poetsen en iedereen op de fiets/in de auto naar het werk en school) maar wel een stukje relaxter.

Tip 1: het begint bij de avond ervoor

Voorbereiding is key. Om je ochtend vlekkeloos te laten verlopen is het handig om de avond ervoor al wat dingen voor te bereiden. Leg je kleren voor de volgende dag klaar, zorg dat de tassen van de kinderen zijn ingepakt en zet eventueel al borden, bestek en bekers klaar voor het ontbijt. Je zult zien dat je ochtend zonder te stressen over wat je vandaag nu weer aan moet en of de gymkleding van de kinderen wel is uitgewassen, een stuk soepeler verloopt.

Tip 2: ga op tijd naar bed

Inkoppertje, maar zo waar. Vooral als je wat ouder wordt en je toch elke dag op tijd je bed uit moet, zal je merken dat je je slaap hard nodig hebt. Ga dus elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en je zult zien dat je ‘s ochtends uitgeruster bent (en niet vijf keer op de snooze button wilt drukken).

Tip 3: zorg voor een vaste routine

Mijn ochtendroutine ziet er altijd hetzelfde uit. Zodra de wekker gaat, ga ik uit bed en naar de badkamer om te douchen, aan te kleden en mijn make-up te doen. Daarna doe ik mijn haar en vervolgens ga ik naar beneden om de vaatwasser uit te ruimen en ontbijt te maken voor iedereen en koffie te zetten. Dit betekent inderdaad dat ik 45 minuten eerder opsta dan de rest. Niet altijd ideaal (hallo slaapgebrek), maar voor mij de perfecte manier om de dag te starten (relaxed en in stilte). Daarna gaan de kinderen uit bed, aankleden en ontbijten. Tenslotte is het tijd om de haren te doen van de kinderen en de tanden te poetsen. Na drie kwartier is iedereen klaar om weg te gaan. Juist deze vaste volgorde zorgt ervoor dat de ochtenden niet al te stressvol verlopen en omdat ik zelf al helemaal klaar ben, ben ik zelf ook minder gestresst. Win-win!

Hoe zorg jij voor de perfecte ochtendroutine?