4 uur dip voorkomen

Misschien ken je ‘t wel. Zo rond de klok van vier uur ervaar je een dip tijdens je werkdag. Je hebt geen energie meer, de inspiratie is op en je kan niet wachten tot het tijd is om naar huis te gaan. Hartstikke zonde, want in dit uurtje (of twee) voordat je naar huis vertrekt kan je heel wat werk verzetten. Ik geef je daarom 5 tips om weer energie te krijgen tijdens het werken.

Tip 1: doe iets anders

Geen energie en inspiratie meer? Dan kan ‘t helpen om even iets anders te gaan doen. Bijvoorbeeld je mailbox opruimen, je bureau reorganiseren of je to-dolijstje bij te werken. Vooral door het laatste te doen, krijg je meer grip op je werkzaamheden en dit helpt om je prioriteiten te bepalen. ‘

Tip 2: ga een stukje wandelen

Zit je de hele dag achter je scherm? Dan kan ‘t geen kwaad om even een stukje te gaan wandelen. Een wandeling (het liefst buiten) zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Ook helpt de frisse lucht om alerter te worden. Regent het buiten? Dan is een rondje koffie of thee halen ook een manier om even uit je werkroutine te ontsnappen.

Tip: heb je een vraag aan een collega of moet je even overleggen? Kies dan niet voor de makkelijke weg (e-mail of telefoon) maar loop naar zijn of haar bureau toe. Je bent even weg achter je computer en je werkt aan je sociale contacten. Win-win!

Tip 3: zorg voor afwisseling in je werkzaamheden

Doe je gedurende de dag veel van hetzelfde? Zorg dan, eventueel in overleg met je baas, voor de nodige afwisseling. Teveel van hetzelfde zorgt ervoor dat je je gaat vervelen en de dagen wel heel lang duren. Ook flexibele werktijden kunnen helpen om productiever en efficienter te werken.

Tip 4: zorg voor een energyboost

Moet je echt nog even knallen omdat je een deadline hebt? Dan kan een energyboost in de vorm van een kop koffie, een stukje chocolade of goeie muziek helpen om nog even door te gaan. Nieuwe energie, nieuwe creativiteit en gaan!

Tip 5: maak een praatje met een collega

Gezellige collega’s en een goede werksfeer zorgen ervoor dat je gelukkiger en productiever bent op je werk. Genoeg redenen dus om even bij te kletsen met een collega. Over het werk (en wellicht de stress en alle projecten die erbij komen kijken) of even een gezellig babbeltje over je privéleven.