Met het mooie weer is het ontzettend belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Maar wat is de beste tijd om jezelf in te smeren en is ‘waterproof’ ook echt waterproof? Ik vertel je de 7 fabels en feiten over zonbescherming.

1. Hoe hoger de SPF hoe beter

Fabel: Het nummer op je zonbescherming geeft niet aan hoeveel bescherming het geeft, maar hoe lang je in de zon kan zitten zonder te verbranden. De meeste dermatologen adviseren je wel om te kiezen voor minimaal een SPF 30 of 50. Daarnaast is het belangrijk dat je zonbescherming je zowel beschermt tegen UVA als UVB stralingen.

2. Het maakt niet uit wanneer je je zonbescherming opbrengt

Fabel: je huid heeft zeker een half uur nodig voordat je zonbescherming goed is opgenomen. Ga je zonnen die dag? Smeer je dan direct in als je ‘s ochtends in de badkamer staat en dus niet pas als je al op je bedje bij het zwembad ligt.

3. Het maakt niet uit welk type zonbescherming je gebruikt

Feit: lotion, olie, spray…het maakt niks uit. Zolang je maar zonbescherming gebruikt.

4. Een dun laagje biedt voldoende bescherming

Fabel: vooral als je een volle dag in de zon ligt, is het belangrijk om een ruime hoeveelheid zonbescherming aan te brengen. Ben je alleen heel even buiten? Dan is een dun laagje vaak wel voldoende.

5. Waterproof is ook echt waterproof

Fabel: waterproof betekent niet dat je je niet meer hoeft in te smeren als je hebt gezwommen. Ook waterproof zonbescherming zal door water, maar ook zweten en afdrogen uiteindelijk van je huid verdwijnen. Regel blijft om ook na het zwemmen je opnieuw in te smeren. Ga je niet zwemmen? Ook door zweten zal je laagje zonbescherming verdwijnen. Regelmatig blijven smeren dus.

6. Je hoeft je niet in te smeren als het bewolkt is

Fabel: het lijkt misschien alsof de zon achter de wolken geen schade aan kan richten, maar vergis je niet. De wolken blokkeren dan misschien de zon, maar niet zijn straling. Insmeren dus.

7. Die fles van vorig jaar is nog prima

Fabel: helaas, die fles van vorig jaar biedt onvoldoende bescherming. De actieve ingrediënten, die je huid dus beschermen, zullen na een tijdje hun werking verliezen. Dus elke zomer een nieuwe fles aanschaffen.