Het vinden van dé perfecte oppas is voor de een een speld in een hooiberg en voor de ander een appeltje eitje. De een heeft bij de eerste keer zoeken de juiste oppas al te pakken en de andere probeert voor de zoveelste keer een nieuwe oppas. Er zijn een hoop verschillende manieren om een oppas te vinden. Je hebt misschien een leuk buurmeisje in de straat wonen die wel een paar avonden in de week op je kleine koter wilt passen, of je vindt je oppasser via een oppassite. Hoe je ook je oppas hebt gevonden, als je deze signalen ontvangt heb jij een toppertje.

1. Je kind is gek op haar

Ze vinden het helemaal niet zo erg dat ze komt en kijken er stiekem wel naar uit. Natuurlijk is het geen vervanging voor mama en papa, maar het is wel belangrijk dat de klik er is met de oppas. Je kind brengt natuurlijk de meeste tijd met haar door.

2. Ze is gek op je kind

Als jouw oppas het oprecht fijn en leuk vindt om tijd met jouw kind door te brengen, dan merk je dat snel genoeg. En jouw kindje heeft dit ook snel genoeg door. De klik tussen de oppas en jouw kind zal elke keer te zien zijn als ze samen zijn.

3. Ze respecteert jouw tijd

Een oppasser die haar werk serieus neemt, laat het weten als ze een paar minuutjes later is. Ze weet dat ze niet een dag van tevoren kan opbellen dat ze niet meer kan. Als ze door omstandigheden helemaal niet kan werken, geeft ze dat op tijd aan en denkt ze met je mee aan een oplossing.

4. Ze vindt het belangrijk om in contact te blijven

Een goede oppasser zorgt altijd dat ze je laat weten wat er die dag is gebeurd, zodat jij op de hoogte bent van de gebeurtenissen tijdens je afwezigheid. Ze is ook bereid om, zodra jij thuis bent, samen te evalueren. Ze begrijpt dat jij benieuwd bent naar hoe het met je kindje gaat als je er even niet bent.

5. Ze werkt met je samen aan creatieve oplossingen

Wil je peuter geen groente eten, dan denkt zij mee aan hoe jullie dit kunnen oplossen en houdt dit ook vol. Heeft je kindje geen zin om tanden te poetsen, dan vindt zij wel een manier om dit leuk te maken. Als iets soms niet helemaal lukt, bijvoorbeeld je kindje wil of kan niet slapen, neemt ze initiatief en belt ze voor advies om met jou te overleggen. Dit betekent dat ze haar werk serieus neemt.

6. Je kind en huis zijn schoon

Natuurlijk wil je niet dat ze de hele dag bezig is met het schoonmaken van je huis en meer focust op je kind. Maar dat betekent niet dat ze de rommel die jij en je kind maken niet hoeft op te ruimen. Ook veegt ze na het eten de mond en vingers van je kindje af. Dat ze je huis en kind schoon achterlaat zegt veel over haar als persoon!

7. Ongelukken zijn zeldzaam

Natuurlijk zit een ongeluk in een klein hoekje en komen ze voor, maar een goede oppas zal van veiligheid een prioriteit maken; zowel thuis als wanneer ze op stap is met je kind. Ze houdt een oog op je kind in de speeltuin, ze kijkt goed of er verkeer aankomt en ze zorgt ervoor dat de veiligheidshekken altijd goed zijn gesloten.

Balans is key

Je wilt niet te laconiek zijn of te overbezorgd. Het is even zoeken naar de juiste balans, zeker in het begin. Als moeder heb je een goed instinct en voel je ook wanneer het wel goed zit. Heb je oprechte zorgen? Bespreek dit met je partner.

Denk je dat het toch wel goed zit maar vindt je het toch erg lastig om niet te overbezorgd over te komen? Bespreek dit met je oppas. Vraag haar bijvoorbeeld om tussendoor even updates te sturen. Zo kan je indirect toch nog een oogje in het zeil houden.