Jeans zijn een onmisbaar item in je kledingkast. Fashionable, comfortabel en altijd goed. Bovendien is de spijkerbroek verkrijgbaar in zoveel verschillende wassingen, fits en kleuren dat kiezen voor slechts één exemplaar haast onmogelijk is. Van skinny tot straight en van dark wash tot lightdenim. Daarnaast is denim als stof erg gewild en zien we naast jeans ook veel blousjes, shorts en zelfs tassen en schoenen van denim. Kortom: we love jeans! Daarom een ode aan dit fijne fashionitem en de stof waarvan het gemaakt is; denim.

Geschiedenis van de jeans

De spijkerbroek stamt officieel uit 1847. Levi Strauss ontwierp stevige broeken gemaakt van zeildoek speciaal voor de goudzoekers in Californië. Toen de voorraad met zeildoeken op was, ging Strauss over op een sterkere katoensoort, genaamd Serge de Nîmes. Deze naam werd al snel verbasterd tot denim. In 1872 kwam kleermaker Jacob Davis met het briljante idee om de zwakke plekken (onder meer de hoeken van de zakken) van de broeken te verstevigen met klinknagels. In 1873 vroeg het duo Strauss en Davis gezamenlijk een patent aan op de spijkerbroek. Et voilà; de jeans was geboren!

Onderhoudstips voor je jeans

Geniet langer van je jeans met de volgende tips:

  • Leg je jeans voor gebruik in de azijn, zo blijft de kleur langer mooi. Bovendien zorgt dit ervoor dat de donkere stof niet afgeeft op een lichte bank.
  • Was je jeans altijd binnenstebuiten. Hierdoor blijft de wassing langer mooi en zal je spijkerbroek minder snel slijten.
  • Wassen op 30° is meer dan voldoende. Prop je wasmachine ook niet te vol, maximaal drie jeans, aangezien denim tijdens het wassen enorm veel water opneemt en dus toeneemt in gewicht.
  • Een spijkerbroek hoeft vaak niet gestreken te worden. Liever wel? Strijk je je jeans dan binnenstebuiten zodat de warmte van het streekijzer de stof niet beschadigd.

Weetjes en feiten over jeans

  • De gemiddelde Nederland heeft 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen.
  • Men betaalt voor een jeans tussen de €50,- en €100,-.
  • Per jaar worden in Nederland rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard.
  • Uit één katoenbaal kunnen 215 jeans worden gemaakt.
  • De duurste spijkerbroek ter wereld kost $250.000 en is bezet met 45 robijnen, 8 diamanten en ruim duizend gram aan 18-karaats witgoud.
  • Voor die stoere destroyed look wordt je jeans gewassen met pluimstenen. Daar komen dus die kleine steentjes vandaan die je soms aantreft in je broekzak.

Ben jij ook zo fan van de jeans en zo ja hoeveel denim items heb jij in de kast liggen?