De meeste baby’s zijn dol op badderen. Heerlijk warm, lekker bij papa of mama en helemaal ontspannen. Geen wonder dat veel baby’s ook heel blij worden van babyzwemmen. Heerlijk samen spetteren en dobberen in het water. Ik zelf kan niet wachten tot we eindelijk met de kleine mogen gaan zwemmen. Ik vertel je dan ook graag de vele voordelen van zwemmen met je baby.

Babyzwemmen

Het voornaamste doel van babyzwemmen is het samen plezier maken. Onder deskundige begeleiding maakt je baby kennis met het water en leert hij niet bang te zijn voor water. Ook leert je baby allerlei nieuwe bewegingen, worden zijn spieren sterker en zijn motoriek bevordert. Bovendien leert je baby dat zwemmen en water leuk zijn. Reageert je baby in het begin nog een beetje bang? Dit is heel logisch. Vaak is zo’n groot zwembad erg overweldigend, mede door de akoestiek, maar hij zal het al snel fijn vinden zodra hij in het warme water duikt.

Voordelen van babyzwemmen

  • Baby’s worden rustig in het water en voelen zich heerlijk ontspannen.
  • Het is een goede manier om de band tussen jou en je baby te versterken.
  • Het is goed voor de spieren en de motoriek van je kleine en zijn uithoudingsvermogen wordt verbetert.

Wanneer babyzwemmen?

Wanneer je kan gaan babyzwemmen, hangt van het zwembad af. Bij sommige mag je al vanaf 6 weken langskomen en bij het andere zwembad zal je moeten wachten tot de kleine 3 maanden is (zoals bij ons). Het voordeel van vroeg beginnen met babyzwemmen is dat je baby tot ongeveer twaalf weken een reflex heeft waarmee hij zijn luchtpijp automatisch sluit wanneer hij onder water gaat. Na deze twaalf weken is deze relfex nog wel aan te leren. Al na twee of drie keer onder water zal je baby zich niet meer verslikken onder water.

Hoe gaat babyzwemmen in z’n werk?

De oefeningen tijdens het babyzwemmen worden rustig opgebouwd. Belangrijk is vooral dat je je baby op de juiste manier vasthoudt. Je draagt je baby losjes in het water op zowel zijn rug als zijn buik zodat hij lekker het water kan voelen. Een beetje spetteren op zijn hoofdje en lekker heen en weer bewegen. Later zullen de oefeningen worden uitgebreid met speelgoed, zoals balletjes, beesten en ringen en zal je ook onder water gaan met de kleine.

Eerder A-diploma door babyzwemmen?

Of je kind later sneller zijn A-diploma haalt, hangt van meerdere factoren af. Wel zorgt babyzwemmen ervoor dat je kindje eerder watervrij is en het bijvoorbeeld minder eng vind om op z’n vierde in het diepe te springen, onder water te gaan of op zijn rug te gaan liggen.

Wanneer ben jij begonnen met babyzwemmen?