Het is zomer en dat betekent lekker naar buiten met je kleintje. Maar let op, want teveel zon is schadelijk voor je baby of peuter. De huid van je kindje is namelijk erg gevoelig en kwetsbaar waardoor extra bescherming tegen de zon belangrijk is. Ontdek nu in dit artikel hoe je je baby of peuter het beste beschermt tegen de zon.

Bescherm je baby tegen de zon

De zon is heerlijk. Niet alleen zorgt de zon ervoor dat we ons vrolijker voelen. Ook wordt er onder invloed van de zon vitamine D aangemaakt, wat goed is voor onder andere botopbouw. Maar de zon is ook schadelijk. Vooral voor baby’s en peuters. Het vochtgehalte van je kleintje is meestal hoger dan bij een volwassen persoon. De zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is dunner en hierdoor kwetsbaarder en gevoeliger.

De huid van je baby of peuter is slechts vijf tot tien minuten zelf in staat om zich te beschermen tegen de zon. Aangeraden wordt om je baby het eerste jaar helemaal uit de zon te houden en je peuter zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Toch in de zon? Zorg dan voor de juiste bescherming van je baby of peuter met deze tips.

Parasol, zonnekap of dooky

Ga je wandelen met de kinderwagen of buggy? Zorg dan voor voldoende schaduw door bijvoorbeeld een parasol, een zonnekap of een dooky. Op deze manier voorkom je dat je baby of peuter onnodig bloot wordt gesteld aan de felle zon.

Zonnebril voor je baby of peuter

Net als je je eigen ogen beschermt tegen de schadelijke Uv-straling, zo moet je ook de oogjes van je baby of peuter beschermen. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale zonnebrillen voor baby’s en peuters. De meeste zonnebrillen voor baby’s hebben een bandje die je om het hoofdje heen kunt doen zodat de zonnebril netjes blijft zitten. Voor peuters zijn er ook speciale zonnebrillen uitgevoerd in de meest hippe en leuke designs.

Zonnehoedje voor je baby of peuter

De hoofdhuid en nek van je baby en peuter is zeer kwetsbaar voor de zon. Een (UV-werend) petje biedt de juiste bescherming tegen de zon. Bovendien houdt een zonnehoedje het hoofd van je baby koel waardoor je de kans op een zonnesteek bij je kleintje verkleint.

UV-werende kleding voor je baby

Kleding biedt slechts bescherming ter waarde van factor 10 zonnebrandmiddel. Een nat T-shirt zelfs slechts factor 2. Een goed alternatief als je kindje lekker buiten aan het spelen is, is om UV-werende kleding aan te trekken. Deze kleding beschermt de huid tot wel factor 50.

Baby zonbescherming

Naast bovenstaande middelen is het natuurlijk ook belangrijk dat je kindje goed ingesmeerd wordt met een goede zonbescherming. Let bij het kopen en het gebruik van zonnebrandcrème op de volgende dingen:

  • Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50.
  • Kies een product dat zowel UVA- als UVB-straling tegenhoudt. Dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking.
  • Smeer je kindje minimaal 30 minuten van tevoren in met de zonnebrandcrème voordat hij of zij de zon in gaat. Zo heeft de zonbescherming voldoende tijd om in te werken.
  • Smeer royaal met zonnebrandcrème. Alleen een goede dikke laag biedt voldoende bescherming.
  • Smeer iedere twee uur opnieuw in. Vooral na het zwemmen is dit een vereiste. Veel zonnebrandcrèmes claimen waterproof te zijn, maar dit is vaak niet het geval.
  • Koop ieder jaar nieuwe zonbeschermingsproducten. Na openen zijn de producten namelijk slechts 12 maanden houdbaar.

Hoe bescherm jij je kindje tegen de zon?