bespaartips

Etentjes, cadeaus, een nieuwe outfit…de decembermaand is vaak een van de duurste maanden van het jaar. Zit je een beetje krap bij kas of kan je wel wat tips gebruiken om deze maand (en eigenlijk ook de rest van het jaar) moneywise goed door te komen? Ik geef je bespaartips waar je écht iets aan hebt.

Bespaartips: zo houd je geld over

Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw…de decembermaand is één van de gezelligste maar ook zeker één van de duurste maanden van het jaar. Goed dus om te weten dat je op heel veel dingen best kan bezuinigen. Ook handig als je bijvoorbeeld wilt sparen voor een citytrip naar Parijs of een nieuwe laptop. Ik geef je hieronder de beste bespaartips waarmee je zo maar wat geld overhoudt.

Tip 1: de boodschappen

Kijk eens kritisch naar de wekelijkse (en misschien wel dagelijkse) boodschappen. Kan het bijvoorbeeld niet goedkoper bij een andere supermarkt? Houd je daarnaast aan je lijstje, zo voorkom je impulsaankopen. Kijk daarnaast ook eens naar het huismerk van je supermarkt in plaats van alleen de A-merken waar je vaak meer voor betaalt. Tenslotte: let op de aanbiedingen. 1+1 gratis of 50% korting op producten die je vaak gebruikt, loont echt. In de decembermaand kan het bovendien lonen een paar weken van tevoren de houdbare hapjes en drankjes alvast te kopen (het liefst in de aanbieding). Zo verspreid je je uitgaven.

Tip 2: kies voor een Sim Only abonnement

Ook zo’n duur telefoonabonnement waardoor je minimaal €50,- in de maand kwijt bent aan telefoneren en internet op je mobiel? Nergens voor nodig. Want als je al een goede telefoon hebt, kan je het beste kiezen voor een Sim Only abonnement. Dit is een goedkoop abonnement waarmee je heel voordelig kan bellen en internetten. Zo’n Sim Only abonnement heb je al vanaf een paar euro per maand. Scheelt dus behoorlijk op je uitgaves.

Besparen op dure cadeaus? Spreek met je familie en vrienden een bepaald budget af per persoon.

Tip 3: je energierekening

Loopt je energiecontract bijna af? Laat deze dan niet automatisch verlengen, maar kijk kritisch rond naar andere energieleveranciers. Geloof ons: je kunt zo tot honderden euro’s besparen op je energierekening door eenvoudig over te stappen. En dit klinkt misschien heel eng (wat als ik zometeen geen licht meer heb?!), maar dit verloopt altijd vlekkeloos en zonder problemen. Zeker de moeite waard dus.

Tip 4: uitverkoop en kortingen

De sale is de kans om die ene mooie tas, dat leuke jurkje of die warme winterjas te kopen (ook handig voor cadeautjes!). Met een beetje geluk betaal je namelijk de helft (of zelfs minder) van de originele prijs. En dat is mooi besparen. Vaak begint de wintersale begin/half december en in de zomer gaan de meeste items rond juli/augustus in de uitverkoop.
Daarnaast is het verstandig om te letten op speciale kortingsacties van je favoriete winkels. Zo hebben (online) shops als Esprit, ICI PARIS XL, WE Fashion etc. regelmatig mooie acties waarbij je korting kan oplopen tot wel 30%. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief van je favoriete merken en winkels. Zo mis je geen enkele sale meer.

Tip 5: kijk kritisch naar je uitgaven

Een tijdschrift voor op de bank, een koffie bij de Starbucks en een broodje op het station. Ongemerkt koop je op een dag best veel en al deze uitgaven tikken lekker aan. Om inzichtelijk te krijgen waar al je geld heen gaat, is het verstandig om per maand je uitgaven bij te houden in bijvoorbeeld een Excelsheet. Dit maakt je veel bewuster van je geld en zo denk je in het vervolg wel twee keer na voor je dat ene tijdschrift van €5,- of die latte van €3,50 koopt.

Tip 6: je zorgverzekering

December is de maand om kritisch te kijken naar je huidige zorgverzekering. Stijgen de kosten voor komend jaar en nog belangrijker: past je huidige zorgverzekering nog wel bij je persoonlijke situatie? Het is zeker verstandig om prijzen en verschillende aanbieders te vergelijken zodat je voor jezelf de juiste en tevens meest voordelige keuze maakt.

Meer bespaartips? Op consumentenbond.nl vind je nog meer inspiratie om te bezuinigen op je uitgaven.

unsplash-logoSTIL