witte wijn

Een goede, lekkere wijn vinden is voor niet wijnkenners een lastige klus. Want welke wijn past bij een visgerecht en wat is het verschil tussen een chardonnay en een Sauvignon Blanc? Met deze handige tips vind je binnen no-time de beste wijn voor elke gelegenheid.

Wijn kopen: hoe vind je de perfecte wijn?

Bij het kiezen van de beste wijn staat maar één vraag centraal en dat is: wat vind jij lekker? Top tienen en vakprijzen kunnen je natuurlijk op weg helpen, maar uiteindelijk draagt het om je eigen smaak. En iedereen weet: over smaak valt niet te twisten. Naast smaak (en dus proeven) kunnen ook onderstaande tips je helpen bij het vinden van de perfecte wijn!

Koop in speciaalzaak

Natuurlijk kan je je wijn kopen in de supermarkt, maar wil je echt advies op maat; ga dan naar een speciaalzaak. Het aanbod is bovendien vaak vele malen groter én je krijgt persoonlijk advies. Bij sommige zaken kan je zelfs al even voorproeven. Het resultaat: de perfecte wijn voor dat ene feestje, die gezellige bbq met vrienden of het ideale cadeau voor je vader of moeder.

Rood, wit of rosé?

Veel mensen hebben een specifieke voorkeur voor een rode, witte of rosé wijn. Wist je bijvoorbeeld dat veel mannen kiezen voor rood, terwijl bij vrouwen de voorkeur uitgaat naar wit? Naast de vraag of je voor rood, wit of rosé gaat, is het ook belangrijk om te weten of je liever een lichte en frisse wijn wilt (bijvoorbeeld in de zomer) of juist gaat voor krachtig en vol (wat weer heel geschikt is voor de wintermaanden). Hieronder vind je een selectie van druivenrassen die ofwel licht & fris zijn of juist wat krachtiger en voller van smaak.

Witte wijn:
Licht & fris: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Prosecco, Pinot Blanc of Pinot Grigio, Riesling.
Krachtig & vol: Chardonnay, Semillon, Viognier, Gewurztraminer.

Rode wijn:
Licht & fris: Pinot Noir, Gamay, Dornfelder, Chianti, Bardolino.
Krachtig & vol: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Malbec, Nero d’avola, Rioja, Bordeaux.

Rosé
Licht & fris: Côtes de Provence, Rosé d’Anjou.
Krachtig & vol: Vin de Pays d’Oc, rosé uit Chili, Australie, Zuid-Afrika.

Liever online wijn bestellen? Tegenwoordig zijn er veel gespecialiseerde wijnzaken online te vinden. Het advies is vaak net zo goed en je hebt je wijn binnen enkele dagen (en soms zelfs al de volgende dag) in huis. Ook handig voor bijvoorbeeld herhaalaankopen. Op deze manier heb je altijd je favoriete wijn in huis!

Let op de vorm van de fles

Handig om te weten: Hoe slanker de fles, hoe lichter de wijn. Vollere wijnen zijn daarentegen vaker gehuld in een rondere fles.

Bekijk het alcoholpercentageLees het etiket

Op veel etiketten tegenwoordig staat precies omschreven hoe de wijn smaakt en bij welke gerechten de wijn het beste past. Handig als je niet zo’n kenner bent en toch graag een lekkere wijn in huis wilt halen.

Tip: de perfecte wijn vind je vooral door te proeven. Ga eens naar een wijnproeverij of bestel een proefdoos met verschillende wijnen. Een leuke en verrassende manier om kennis te maken met wijnen waar je anders nooit aan zult denken.

Kies voor kwaliteit

Een echte goede wijn is vaak iets duurder. Volgens de kenners betaal je minimaal €5,- voor een goede wijn. In dit geval is duurkoop echt beter.

Drink jij wel eens wijn en zo ja welke is jouw favoriet?