Is het een korte opleving of een ware trend? Als het aan de Duitse kranten ligt, is deze traditionele jurk weer helemaal hot. Tijdens uw wintersport in de Alpen zult u de Dirndl ook vast wel een keertje ‘in actie’ gezien hebben: bij de receptie van het hotel, in de bar of op het terras. Summit Travel vond het tijd voor nader onderzoek naar de historie van de jurk: vanwaar die zwaar ingesnoerde taille?

Terug in de tijd

Oorspronkelijk werd de Dirndl gedragen door dienstmeisjes op de Oostenrijkse en Beierse hoven en bestond de outfit simpelweg uit een lange rok met een hesje. Daaroverheen werd een schort flink strak aangetrokken. Kortom, het was een simpele en praktische outfit die geschikt was voor het werk op het land en in de keuken.
De populariteit van de jurk nam toe toen in de jaren dertig veel meisjes uit de steden naar het platteland trokken en geïnspireerd raakten door deze simpele doch unieke kledingstijl. Het ontwerp werd nagemaakt en aangepast met veel leuke versieringen. Wist u dat vroeger de burgerlijke staat van de vrouw aan haar jurk af te lezen viel?

Door dik & dun

Tegenwoordig wordt de Dirndl gezien als een fashion item waar het decolleté goed in naar voren komt en de taille een aanzienlijk stuk smaller wordt. U komt hem nog vaak tegen in horecagelegenheden en op steeds meer volksfeesten. De jurk is populair bij jong en oud en is bijna niet weg te denken uit de Oostenrijkse en Duitse (après-ski) cultuur.

Om nog meer te weten te komen over de comeback van de Dirndl kunt u het hele artikel hier lezen.