Mierzoet, superschattig en vooral heel erg lekker. Cupcakes behoren absoluut tot mijn favoriete gebakjes. Tot op heden heb ik al veel verschillende cupcakes mogen proberen. Van vanille tot strawberry en van chocolade met raspberries tot limoen cupcakes. Allemaal even lekker en allemaal even verslavend. Een cupcake is namelijk nooit genoeg. Daarom een ode aan de cupcake. Want: You can’t buy happiness, but you can buy cupcakes and that’s kind of the same thing.

Geschiedenis van de cupcake

Het eerste recept voor de cupcake is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. Destijds werd op Britse theekransjes naast de thee ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin wat een verklaring voor de naam ‘cupcake’ kan zijn.
De meeste cupcakes zijn superzoet en gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem, eieren en soms wat water. De diversiteit en creativiteit aan cupcakes is enorm. We zien veel combinaties met fruit en chocolade en ook drank is niet ongebruikelijk.

Zelf cupcakes maken

Geïnspireerd geraakt? Cupcakes bakken doe je gemakkelijk helemaal zelf! Deze kleine en lekkere gebakjes zijn bovendien ideaal als traktatie. Met de juiste versieringen en leuke decoreertips maak je je helemaal je eigen draai aan de cupcakes. Op internet vind je veel leuke recepten (ook basisrecepten) en vele tips voor het bakken van je eigen cupcakes. Ook zijn er volop (online) shops te vinden met speciale cupcake baktools waarmee je niet de fout in kunt gaan. Bakse!

Ben jij ook zo fan van cupcakes?