De eetkamer is vaak de plek waar je ‘s ochtends in alle rust (of als je kinderen hebt, iets minder rustig) je ontbijtje eet, misschien ook luncht en ‘s avonds geniet van een heerlijke maaltijd samen met je geliefden. Logisch dus dat deze plek ook warmte moet uitstralen en moet passen bij jou en je leven. In dit artikel geef ik je tips voor de ideale eetkamer.

Kies je stijl

De eerste stap is het bepalen van je interieurstijl. Ga je voor modern, Scandinavisch, landelijk, industrieel of misschien liever boho? De stijl is alles bepalend voor de keuze van onder meer je eetkamertafel en -stoelen. Bovendien moet de stijl ook passen bij de rest van je interieur. Een strakke, hoogglans witte eetkamertafel is heel mooi, maar past iets minder bij een landelijke woonkamer. Houd hier dus rekening mee.

Kies de functie

De eetkamer wordt steeds vaker ook gebruikt als werkplek en als er visite komt, schuiven we steeds vaker aan bij de eetkamertafel. Heeft jouw eetkamer ook meerdere functies of is ‘t echt alleen de plek om te eten? Als je bijvoorbeeld ook werkt aan de eetkamertafel is het wellicht handig om een kast naast de tafel te plaatsen waar je ‘s avonds na werktijd je spulletjes (laptop, administratie…) kunt opbergen. Ben je van plan om urenlang te dineren en te kletsen aan de eetkamertafel? Zorg dan voor voldoende en comfortabele stoelen. En heb je kinderen die graag knutselen of hun huiswerk aan tafel maken? Ook voor hen is het fijn als ze aan de eetkamertafel hun eigen plekje kunnen creëren.

Kies de ideale eetkamertafel

Eetkamertafels zijn er in allerlei soorten en maten. De rechthoekige variant is de meest populaire en waarschijnlijk ook de meest praktische variant. Je hebt ‘m in verschillende afmetingen, afhankelijk van de grootte van je eetkamer en het aantal stoelen dat je kwijt wilt.

Daarnaast speelt het materiaal van de tafel een rol. Een houten tafel oogt vaak lekker robuust en kan wel tegen een stootje. Helaas is een houten tafel, in tegenstelling tot eentje van MDF, ook lastiger in de schoonmaak en vergt ‘ie nogal wat onderhoud (lakken).

Round, round
Daarnaast zien we ook steeds meer ronde eetkamertafels. Het voordeel van een ronde tafel is dat je veel dichter bij elkaar zit dan bijvoorbeeld bij een langwerpige tafel. Dit is vooral bij dinertjes heel gezellig. Het nadeel is wel dat een ronde tafel veel meer ruimte inneemt aangezien de tafel vaak midden in de kamer staat.

Past het?
Wil je weten of je voldoende ruimte hebt? Leg een paar vuilniszakken in de grootte van je tafel op de grond, inclusief de plekken waar de stoelen komen te staan. Op deze manier kan je veel beter inschatten of die tafel inclusief stoelen wel gaat passen.

Kies de ideale eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen heb je, net als de tafels, in allerlei soorten en maten. Van modern en met een Scandinavische touch tot landelijk of juist industrieel. Ook zien we steeds vaker dat verschillende eetkamerstoelen met elkaar worden gecombineerd. Dit zorgt voor een leuke en speelse touch mits de stoelen binnen dezelfde interieurstijl vallen. Anders krijg je al snel een rommeltje door de wirwar aan stijlen.

Comfortabel
Een eetkamerstoel is niet alleen voor de look&feel belangrijk, het is ook prettig als de stoel lekker zit. Een houten stoel oogt bijvoorbeeld heel mooi, maar zit vaak niet zo lekker. Daarnaast heb je ook volop keuze in stoffen. Leer is vrij makkelijk in onderhoud en gaat jarenlang mee, maar oogt ook koeler dan bijvoorbeeld een stoffen variant. Ribstof zorgt voor een vintage look terwijl suède en fluweel een luxe uitstraling hebben.

Hoeveel stoelen?
Het aantal stoelen hangt vooral samen met het aantal gezinsleden en of je vaak etentjes geeft aan meerdere personen. Ook je tafel is een belangrijke factor: sommige stoelen zijn bijvoorbeeld heel breed waardoor er niet drie maar twee stoelen naast elkaar passen. Het loont dus zeker de moeite om de breedte van de stoelen op te meten zodat je zeker weet dat ’t past.

Favorieten
Omdat wij op zoek zijn naar nieuwe eetkamerstoelen voor bij onze witte tafel verzamelde ik hieronder mijn top 5 aan favorieten. Nu nog kiezen…!

1. Mijn absolute favoriet! Modern, maar toch een beetje Scandinavisch door de blondhouten pootjes en door het kussen ook nog eens comfortabel.

2. Ik houd van deze industriële pootjes. Zorgt voor een stoere look en doet mij heel erg denken aan die Eames stoeltjes waar ik zo dol op ben.

3. Simpel, maar juist daarom zo leuk. Ik zou ‘m wel combineren met een houten tafel en wellicht wat andere stoelen. Voor net die extra touch.

4. Van mij hoeven eetkamerstoelen niet alleen maar zwart, wit of van hout te zijn. Juist een kleurtje vind ik erg leuk. Deze ijsblauwe variant past bovendien mooi in ons interieur.

5. liefde op het eerst gezicht! Dit te gekke stoeltje heeft mijn hart gestolen en past perfect bij onze witte tafel.

6. De tijdloze eetkamerstoel in een mooie, warme kleur stof. Altijd goed dus zal zeker niet snel vervelen.

Kies de juiste accessoires

Nu je je ideale eetkamertafel en –stoel hebt gevonden, is het nog een kwestie van afstijlen. Een mooie schaal op tafel, kaarsen voor de romantische touch of een bos bloemen. En uiteraard mag een lamp (of twee) niet ontbreken. Met een paar simpele accessoires zorg je ervoor dat je eetkamer helemaal af is.

Hoe ziet jouw ideale eetkamer eruit?