De trenchcoat is de absolute alltime klassieker en een must in iedere garderobe. Want: immer stijlvol en nooit verveeld. De trenchcoat is absoluut een icoon en de jassen en de favoriet van zowel detectives (hello Sherlock Holmes), modehuizen (met Burberry als absolute queen of trenchcoats) en menig modevolk. Met recht is de trenchcoat een absolute klassieker. Daarom een ode aan deze tijdloze mantel.

Geschiedenis van de trenchcoat

De trenchcoat is oorspronkelijk bedoeld als officiersjas en als een lichtere variant op de zware wollen jassen die in het 19-eeuwse leger werden gedragen. De naam trenchcoat werd in 1916 door officieren bedacht en was een verwijzing naar de loopgraven (trenches). Na de oorlog namen veel veteranen hun jassen mee naar huis, waardoor de jassen ook in het straatbeeld begonnen op te duiken.

Trenchcoat check

Een klassieke trenchcoat herken je aan de volgende punten:

  • Double breasted sluiting: in de oorspronkelijk versie telt de trench tien rijen kopen;
  • Epauletten, flinke revers, een ‘stormflap’ en een capedetail op de rug maken een trench een echte trenchcoat;
  • Een ceintuur in de taille en riempjes rond de pols;
  • De trenchcoat wordt doorgaans gemaakt van gabardine, maar wordt tegenwoordig ook gemaakt van leer of popeline;
  • Varieert in lengte van de knie tot halverwege de kuit.

You can’t go wrong
with a classic trench and a pair of jeans

Trench or not to trench

Ook verliefd geworden op deze alltime classic? Aantal punten waar je op moeten letten voordat je de trench mee naar huis neemt.

  • Wil je een klassieker? Kies dan voor kaki, donkerblauw of zwart. Deze kleuren zijn tijdloos, altijd goed en kan je elk (mode)seizoen dragen.
  • Ben je klein en tenger? Kies voor een fitted model tot op de knie of halverwege het bovenbeen. Als je lang bent staat een model tot op de kuit ook prachtig.
  • De mouwen dienen op je pols te vallen en de schouders vallen vaak iets groter dan je eigen schouders; dit hoort. Wil je er zeker van zijn dat de coat goed zit, probeer ‘m dan met een sweater eronder.

 

Heb jij al een trenchcoat in je bezit?