Zodra een baby vier maanden oud is, mag je beginnen met de eerste hapjes. Nadat je kindje de eerste maanden alleen maar melk heeft gedronken, mag hij langzaam gaan wennen aan vast eten. Met vier maanden stonden wij dan ook te popelen om Jennifer kennis te laten maken met groenten. Benieuwd hoe dat ging? Je lees het in dit blog!

Eerste hapjes baby

De meningen over wanneer een baby haar eerste hapjes mag verschilt. De één zegt dat je pas vanaf zes maanden een baby vast voedsel moet geven omdat de darmflora nog onvoldoende is ontwikkeld om vast voedsel te verdragen en de kans op allergieën groter is. De ander zegt dat je juist vanaf vier maanden moet beginnen om dit tegen te gaan. Hoe je het went of keert, doe vooral waar je je goed bij voelt. En overleg, indien nodig, met het consultatiebureau.

Eerste hapjes baby: eerste groente dan fruit

Wij hebben er bewust voor gekozen om eerst te beginnen met het geven van groente en dan pas fruit. Reden? Baby’s vinden zoet fruit van nature al erg lekker. Vandaar dat je beter kunt beginnen met groente zodat ze eerst aan deze smaak kunnen wennen. Wij hebben ervoor gekozen om eerst met zachte smaken zoals worteltjes en courgette te beginnen. Ook bloemkool is een goede optie. Daarna zijn we overgegaan op brocolli, wat overigens minder goed in de smaak viel. Voor alles geldt: ze moest aan het begin echt even wennen aan de smaak en soms tufte ze zo weer wat eten naar buiten. Maar ook hier geldt: kwestie van blijven proberen.

Eerste hapjes baby: fruit=favoriet

Zodra Jennifer gewend is aan groente, gaan we over op fruit. Peer en mango zijn goede fruitsoorten om mee te beginnen. Ook banaan vinden alle baby’s lekker. Let op: geef niet teveel banaan. Hier zitten namelijk best veel calorieën in (een beetje babyvet is prima, maar houd het wel in de gaten). In het eerste levensjaar kan je fruit als kiwi, citrusvruchten en aardbeien beter vermijden in verband met eventuele allergieën.

Eerste hapjes baby: tips

Begin met één smaak en blijf deze dag na dag proberen totdat je kindje is gewend aan de smaak. Het duurt nu eenmaal even voor je baby een smaak lekker gaat vinden (leren eten) en ook is het essentieel voor het eventueel opsporen van een voedselallergie.

Geef het hapje altijd zo rond de lunch en tussen de melkvoedingen door. Waarom rond lunch? Mocht het hapje niet goed vallen, dan merk je dit eind van de middag/begin van de avond en niet ‘s nachts.

Prak of pureer de hapjes altijd goed zodat je kindje het hapje gemakkelijk kan eten.

Hoe was jouw ervaring met het eerste hapje van je kind?