Nike staat erom bekend dat zij ontwerpers inhuren met de meest bijzondere fascinaties, ideeën en inspiraties. Tinker Hatfield is er zo een. Deze ontwerper laat zich, voor zijn schetsen voor het Amerikaanse merk, beïnvloeden door architectonisch hoogstandjes. Zoals het Louvre. Sergio Lozano is er ook zo een. Hij is de bedenker achter het ontwerp van de Nike Air Max 95 sneaker. Een schoen waaraan het regenproces in de Grand Canyon, totaal onwetend, aan heeft bijgedragen.

Een sneaker die is geïnspireerd op een regenproces

Dit regenproces kan schadelijk zijn voor de aarde en voor lijnen in de Grand Canyon. Letterlijk nam hij de indrukken ervan op en zette deze op papier. Het bleek de basis voor een succesvolle schoen in het assortiment van Nike. Zoals de modelnaam al doet vermoeden, is deze schoen in het jaar 1995 voor de eerste maal uitgegeven. Het feit dat hij er nog steeds is, zegt meer dan voldoende over het succes.

Wat is er zo bijzonder aan de Nike Air Max 95?

Wat is er zo bijzonder aan deze schoen? Te beginnen de luchtkamers die met drie verschillende eenheden aan de zijkant zijn te zien. Destijds was het een absolute doorbraak. Een kamer onder de enkel van de voet en twee kamers aan de zijkant van de voet. Aan weerskanten van de schoen.

Opvallend aan het model is het feit dat de schoen aanvankelijk werd uitgebracht voor hardlopers. In lijn met de andere uitgaven in de Nike Air Max-serie, blinkt ook de Nike Air Max 95 uit in demping. Ervaringsdeskundigen van de schoen roemen deze demping, samen met de stabiliteit die het model biedt. Echter, al snel bleek dat de schoen beter door zou gaan als een sneaker in plaats van een hardloopschoen.

Subtiel logogebruik

Kijk nog maar eens goed naar het model en bedenk waarom de schoen bij de uitgave buzz veroorzaakte. De Nike Air Max 95 namelijk kent geen groot swoosh-logo aan de zijkant zoals de meeste sneakers van Nike wel doen, aanschouw de AM 95 in de Sportshowroom. Subtiel is deze wel verwerkt, echter minder prominent dan de liefhebbers van Nike gewend waren. Maar op de achterkant van de enkelrand, aan de buitenkant, is het logo wel degelijk te zien.

Futuristisch karakter

Het bovenwerk en de afwerking ervan is bijzonder door het gedetailleerde vetersysteem. Zowel de lussen als de veters hebben voor de gekleurde modellen namelijk twee tinten. Over het bovenwerk lopen horizontale banen, rondom de schoen. Het geeft de schoen een snel en een futuristisch karakter.

Altijd vernieuwend

De Nike Air Max 95 heeft door de jaren verschillende vernieuwingen doorgemaakt. Met name in de prestaties, zoals pasvorm en demping. Minder in de presentatie. Die lijkt nog steeds erg op het eerste, authentieke model van de lijn. Een ding is zeker: het aantal kleurstellingen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De schoen presenteert niet alleen egale kleuren, ook diverse verrassende kleurencombinaties.

Voor welke variant ga jij?