Gezellig, lekker en helemaal hip; de high tea wordt steeds populairder. En geen wonder, want het is niet alleen een leuke middag met vriendinnen maar voor de zoetekauwen onder ons ook superlekker. De ingrediënten voor een high tea party? Veel lekkere hapjes (brownies, muffins, minitaartjes), gezellige en snoepgrage vriendinnen en natuurlijk een grote pot thee!

Geschiedenis van de high tea

High tea komt oorspronkelijk uit – waar kan het ook anders – Engeland. De Britten begonnen in de negentiende eeuw al met het drinken van thee in de late middag. Vooral de vrouwen uit de hogere klassen hadden niks beters te doen dan elkaar af te troeven met theedrinksessies. Tijdens deze high tea werden sandwiches, taartjes en quiches geserveerd. Hoe duurder, lekkerder en origineler; hoe meer aanzien.

De Britten hebben hun theetraditie in ere gehouden met de afternoon tea en de high tea. Beiden worden laat in de middag geserveerd, met als enige verschil dat de high tea uitgebreider is en naast de zoete ook hartige hapjes bevat. Vaak is de high tea zo uitgebreid dat het de avondmaaltijd vervangt.

Tea Time

Als je zelf ene high tea gaat organiseren mag een grote pot thee, of twee, niet ontbreken op de tafel. Kies voor een lekker groot en opvallend exemplaartje en zorg ervoor dat ‘ie regelmatig wordt gevuld met vers kokend water. Ook verschillende smaakjes thee mogen niet ontbreken. Pickwick verkoopt bijvoorbeeld 4 verschillende theesoorten in één pakje. Heel makkelijk want zo kan je lekker blijven varieren.

Lekkernijen voor tijdens je high tea

Een high tea draait natuurlijk om de thee, maar lekkere hapjes mogen zeker niet ontbreken. Tijdens een high tea worden hartige snacks geserveerd en zoetigheden. De hartige snacks bestaan bijvoorbeeld uit sandwiches. Kleine boterhammetjes met sla, geraakte zalm, kaas of ham. Net wat je zelf lekker vindt. Ook tapenades zijn een aanrader.
Naast de sandwiches zijn er natuurlijk de zoetigheden. De bekendste zijn toch wel de brownies en muffins. Gemakkelijk zelf te maken zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Teveel werk? Bij de supermarkt en bakker verkopen ze ook heerlijke muffins. Naast brownies en muffins worden er tijdens een traditionele high tea ook scones (lekker met jam en slagroom), tompoezen, bonbons, chocoladetaartjes en cheesecake geserveerd. Ook fruit is erg lekker tijdens een high tea.

Decoratie alom

Natuurlijk mag een mooi versierde tafel niet ontbreken tijdens je high tea. Veel bloemen zorgen voor een heerlijk zomers gevoel. Maar ook mooie theekopjes (tip: rommelmarkt of vintage shop voor leuke authentieke kopjes) en kleurrijke bordjes zijn een must. De zoetigheden en sandwiches presenteer je op etagères of grote schalen en borden.

Heb jij wel eens een high tea georganiseerd of aan meegedaan?