De meeste vrouwen kunnen altijd wel een reden bedenken om te shoppen. Zijn we blij, dan vieren we dat met een nieuw jurkje. Zijn we boos of verdrietig, dan troosten we onszelf met een mooi paar nieuwe schoenen. Komt de winter eraan dan is het tijd voor een nieuwe winterjas. (Kijk voor stijlvolle winterjassen voor dit seizoen eens op deze site.) De ene keer geven we meer geld uit dan de andere keer, maar hoe het ook zij: als je investeert in een mooi kledingstuk, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. We zetten daarom hier een aantal tips op een rijtje voor hoe je je kleding mooi houdt.

Wassen

Vaak gooien we onze kleding vrij gedachteloos in de wasmachine, maar er zijn een heleboel manieren om je kleding langer mooi te houden als je ze op de juiste manier wast. Een allereerste tip is daarom: let altijd op het wasvoorschrift! Deze is er immers niet voor niets. Voor een overzicht van de betekenis van alle symbolen kun je hier een kijkje nemen. Bepaalde kleding moet je helemaal uit de wasmachine laten. Een mooie winterjas kun je bijvoorbeeld vaak beter even naar de stomerij brengen. Dit staat overigens ook altijd aangegeven op het wasetiket. Ook dingen als colbertjes kun je beter niet in de wasmachine gooien.

Naast het volgen van het wasvoorschrift kun je nog een aantal andere dingen doen om je kleding mooi te houden. Eén eenvoudige tip is om al je kleding binnenstebuiten te wassen. Op deze manier heeft de buitenkant van je kleding het minst te verduren in de wasmachine. Ook het sluiten van alle ritsen en knopen van kleding die in de wasmachine gaat is een goed idee. Zo voorkom je dat de kartelrand van de rits langs andere kleding schuurt en daarmee andere kleding beschadigt. Verder is het gebruik van een waszakje een echte must als je delicate kleding wil wassen. Je kunt hierbij denken aan je lingerie, maar ook aan fijngebreide vestjes. Tot slot wat betreft wassen: gebruik niet te veel wasmiddel! Het is natuurlijk fijn als je wasje lekker ruikt als je het uit de wasmachine haalt, maar te veel wasmiddel is niet goed voor je kleding. Het kan vlekken veroorzaken en bovendien is het ook niet goed voor je wasmachine. Je kleding wordt ook echt niet schoner als je er heel veel wasmiddel in doet. Doe dus zuinig aan. Dit is niet alleen goed voor je kleding, maar ook voor je portemonnee en het milieu.

In de kast

Ook hoe je je kleding opbergt heeft invloed op hoe mooi het blijft. Je wollen kleding kun je bijvoorbeeld beter niet ophangen, omdat de hanger dan in het kledingstuk kan komen te staan. Probeer ook te voorkomen dat je al je kleding in je kledingkast propt. Hiermee voorkom je kreukels en extra strijken. Tips om je kast te organiseren kun je in een eerdere blog op deze website vinden.

Beeldrechten: Flickr Rob Ellis CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden