We zien het steeds vaker: originele jongens- en meisjesnamen afkomstig uit de Scandinavische landen, Frankrijk of in dit geval Ierland. En geen wonder. Deze namen zijn ontzettend mooi en hebben vaak een bijzondere betekenis. Hieronder verzamelde ik de mooiste Ierse jongens- en meisjesnamen inclusief, als dat nodig is, de bijhorende uitspraak.

Ierse jongensnamen

Eamon

Eamon spreek je uit als ‘Aim + on’ en betekent beschermer van de rijken.

Colm

Deze naam is afkomstig van Saint Columba die bekend stond als een groot dichter.

Liam

Yep, een top 10 naam maar daarom niet minder leuk. Liam is de Ierse versie van William en betekent ‘sterke beschermer’. We like.

Quinn

De naam Quinn hoor je steeds vaker (voor zowel jongens als meisjes) en is één van de populairste namen in het Noorden van Ierland.

Art

Yes, Art als in Art Rooijakkers (je weet wel die van Wie is de Mol?). De naam Art is een afkorting van de Amerikaanse naam Arthur en betekent ‘nobele beer’.

Dillon

In Nederland horen we vaker de naam Dylan, maar deze Ierse variant is ook wel erg leuk. Dillon betekent ‘loyaal’ en ‘trouw’.

Ennis

Ennis betekent ‘eiland’ en komt van de gezegde ‘no man is an Ennis’.

Clooney

De achternaam van mr. George Clooney is in Ierland gewoon een voornaam. En geef ze eens ongelijk.

Ierse meisjesnamen

Aoife

De Ierse versie van Eva of Ava (je spreekt het hetzelfde uit). Deze populaire naam is een eerbetoon aan ‘de grootste vrouwelijke strijder in de wereld’.

Nora

Veel gehoord en zeker één van mijn favorieten. De naam Nora is afgeleid van de naam Elaenor wat in het Latijns ‘eer’ en ‘reputatie’ betekent.

Fionnoula

Iets wat lastig om te schrijven, maar je spreekt het uit als ‘Finn + ula’. Liever een iets makkelijkere naam? Fionna is een mooi alternatief hierop.

Nessa

De betekenis van Nessa is ‘ambiteus’ en ‘fel’. Een mooie en originele naam met een bijzondere betekenis.

Teagan

Wat iedere dochter is, is mooi en laat dat nou net de betekenis zijn van de naam Taegan.

Sinead

Sinead is de Ierse vorm van Jane en betekent ‘God is almachtig’.

Catriona

In Amerika is Catherine gebruikelijker, maar in Ierland is Catriona een erg populaire naam. De naam is afkomstig van het Grieke woord dat ‘puur’ betekent.

Welke Ierse jongensnaam of meisjesnaam is jouw favoriet?