Liefde voor leder? Yes! En ik ben waarschijnlijk niet de enige. Leer is één van mijn favoriete materialen voor kleding. De reden? Het is tijdloos, staat stoer maar tegelijkertijd ook heel vrouwelijk en leer wordt met de jaren alleen maar mooier en mooier. Daarom een ode aan dit prachtige stukje materiaal.

Over leer en mode en nog meer leer

First things first. Want leder, waar komt dat nou precies vandaan? As you may know, leder is een materiaal dat wordt gemaakt van de huid van voor vleesconsumptie gedode dieren, bijvoorbeeld koeien of varkens zo valt te lezen op Wikipedia. Luxere ledersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, lam of kalf. Leder wordt niet gemaakt, het is gegroeid en een natuurproduct. Misschien, of juist daarom, dat leder ook zo mooi is met al zijn eigenaardigheden en nuances. Het productieproces bestaat uit diverse bewerkingsgangen, welke ik je echter zal besparen.

Feit is dat echt leer onderhoud vereist. Leren schoenen moet je inspuiten en ook je leren jasje moet je om de zoveel tijd even wat meer aandacht geven. Al dit ‘werk’ pays off want leder is een tijdloos product waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Timeless pieces

Leren kleding zal nooit uit de mode raken. Geen wonder want leer is een prachtproduct waar je alle kanten mee op kunt. Leren schoenen zijn niet weg te denken uit de meeste winkels en ook leren jasjes en broeken zijn gemeengoed geworden. Maar ook de nepleren items zien we veelvuldig opduiken in het straatbeeld. Een prima alternatief voor iedereen die een echt leren item net iets te prijzig vindt.

Leer modetrend 2013

Al een aantal seizoenen is leder een hot modeitem. De leren broek of legging is al een paar seizoenen onverslaanbaar en blijft mooi, vrouwelijk en een tikje stoer. Prima te combineren met een mooie blazer, een wijdvallende chiffon blouse (voor die vrouwelijke touch) of natuurlijk een bikerjacket. Want laatstgenoemde is een onmisbaar item in de garderobe van de vrouw. Het bikerjacket is vaak uitgevoerd in zwart, maar we zien ‘m ook in (cognac)bruin, rood, donkerblauw en tal van andere kleuren opduiken. En geen wonder, want het bikerjacket blijft de onbetwiste nummer 1 als het op leren items uitkomt.

Leren details

Een echte trend voor voorjaar/zomer 2013 zijn de leren details in je kleding. Zoals leren mouwtjes (bijvoorbeeld het groene parkajasje met zwarte, leren mouwen) of leren zakjes. De combinatie van stof en leder blijkt een mooie match te zijn en zullen we dan ook nog veelvuldig blijven zien.

All-over leder is en blijft natuurlijk ook een favoriet. Het leren jurkje is uitdagend, maar als je kiest voor de juiste pasvorm ook supervrouwelijk en stijlvol. Het is maar net hoe je het combineert.

Summer wishlist: leren shortjes

Op het wensenlijstje voor komend seizoen: het leren shortje. Superstoer, sexy en perfect in combinatie met een losvallende T-shirtje, een mooie blazer en high heels. Zorg ervoor dat deze look niet te sexy wordt. Kies daarom voor een losvallend item on top of als je toch voor een strak shirtje gaat, voor ballerina’s of slippertjes aan de voeten zodat het niet te wordt.

Heb jij veel leren items in de kast hangen?