Als je mama bent, draait bijna je hele leven rondom je kind(eren). Geen wonder dat je hele verhalen kunt vertellen over je meisje dat net aan het kruipen is of je zoontje dat voor de eerste keer naar school gaat. Maar geloof mij, niet iedereen is daar in geïnteresseerd. Vooral niet vriendinnen die nog geen moeder zijn (en ook die ambitie (nog) niet hebben). Daarom 5 manieren om de vriendschap tussen jou (de mama) en de niet-mama-vriendin in stand te houden.

Een aantal vriendinnen van mij zijn net als ik mama. We kunnen dan ook uren praten over de zwangerschap, bevallingen en poepluiers (sort of…). Daarnaast zijn er ook een aantal vriendinnen die nog geen moeder zijn en dit ook (nog) niet van plan zijn. Prima, maar ik betrap mezelf er wel eens op om de baby- en mamapraat achterwege te laten en even over iets anders te hebben. Daarom dit artikel met 5 tips om ook die vriendschap met niet-medemama’s te koesteren.

1. Houd contact

Yep, being a mom is superbusy. Maar dat betekent niet dat je je vriendschap kan laten verwateren. Ook al is het maar een appje. Het is belangrijk om contact te houden.

2. Toon interesse

Het leven bestaat uit meer dan poepluiers en flesjes maken (thank God!). En ook al zijn jouw wilde avonturen en stapavondjes verleden tijd, dit betekent niet dat je vriendin haar zaterdagavonden op de bank doorbrengt. Laat haar dus in volle glorie vertellen over haar veroveringen, maar ook haar carrière die als een speer gaat.

3. Het is geen wedstrijd

Je hebt waarschijnlijk al nachten niet meer doorgeslapen (iets met een hongerige baby om twee, vier én zes uur ‘s nachts), maar alles is relatief. Je bestie’s nieuwe baan, haar nieuwe relatie of iets anders houd haar ‘s nachts wakker. Toon begrip en roep niet direct ‘ja, maar ik slaap al maanden niet’.

4. Niet iedereen vindt kinderen leuk

Je kan het je als mama waarschijnlijk niet voorstellen (mijn kinderen zijn toch amazing?!), maar echt niet iedereen voelt de behoefte om zich voort te planten of heeft ‘iets’ met kinderen. Tuurlijk kan je vertellen over je kids, maar overdrijf het niet.

5. Verwen jezelf

Het moederschap is al druk genoeg. Tijd dus om jezelf af en toe eens goed te verwennen. En hoe kan dat beter dan met je beste vriendinnen? Een dagje shopppen of naar de spa en je voelt je weer herboren (en de vriendschap is ook weer helemaal ok).

PS: soms is het niet anders en groei je uit elkaar (of je nu mama bent of niet, soms werkt het gewoon niet meer). Heel jammer, maar wie weet tref je elkaar over een paar jaar weer.

Merk jij in verschil in vriendschap met mede- en nietmama’s?