Opruimen. Waarschijnlijk niet het meest leuke klusje in huis, maar wel eentje dat moet gebeuren. Met deze tips wordt opruimen een stukje gemakkelijker, overzichtelijker en weet je zeker dat je het opruimen echt volhoudt.

1. Stel een doel

Belangrijk is om eerst een doel te hebben voordat je uberhaupt begint met opruimen. Op deze manier blijf je gemotiveerd en heb je echt een reden om te beginnen én het opruimen vol te houden. Bijvoorbeeld: ik wil ‘s ochtends niet meer 10 minuten voor mijn kledingkast staan voordat ik weet wat ik aantrek dus ik ruim mijn kledingkast op zodat ik veel sneller en makkelijker mijn kleren voor die dag kan bepalen.

2. Verdeel het opruimen

Opruimen is voor veel mensen een vervelend klusje dat ze ‘t liefst zo lang mogelijk uitstellen. Het gevolg? Je begint er maar niet aan en de rotzooi stapelt zich op. Begin daarom, als je veel spullen hebt, met kleine stapjes. Plan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in om op te ruimen.

Erger je je aan die badkamerkast vol producten die je nooit meer gebruikt? Begin daar dan mee. Maak de hele kast leeg, pak een grote vuilniszak en gooi alles weg wat je nooit meer gebruikt of (bijna) leeg is. Producten die je niet jouw voorkeur hebben, maar nog prima zijn te gebruiken? Geef ze weg! Maak vervolgens de kast schoon met een sopje en deel de kast opnieuw in. Bijvoorbeeld een plankje met producten die je dagelijks gebruikt, producten voor je man/kinderen en een plankje met ‘voorraadproducten’. Je zult zien dat het opruimen van zoiets kleins een groot effect heeft. Iedere ochtend en avond wordt je weer blij van die opgeruimde en overzichtelijke kast. Dit motiveert je alleen maar meer om ook de rest van je huis aan te pakken.

Andere kleine dingen die je snel kunt oppakken, maar toch een groots effect hebben zijn bijvoorbeeld de gang, de voorraadkast en de keukenkastjes. Plekken waar je elke dag komt en die je snel kunt oppakken.

3. Kies een vaste plek voor je spullen

Het sleutelwoord voor goed en grondig opruimen (en voor de eeuwige ‘ik-ben-altijd-alles-kwijt-mens): kies een vaste plek voor je spullen. Dit helpt niet alleen met opruimen (alle tijdschriften liggen onder de salontafel of alle pennen in de bovenste la van het dressoir), maar ook om je spullen terug te vinden. Het creëert rust en orde en je weet precies hoeveel je van alles hebt, simpelweg omdat het allemaal geordend op één plek ligt.

4. Wees kritisch

Opruimen betekent dingen weggooien. Iets wat voor de een lastiger is dan voor de ander. Wees echter kritisch en ook een beetje streng voor je zelf. Vaak denk je: ‘dit kan ik over een jaartje vast nog wel gebruiken’ of ‘dit jurkje ga ik ooit nog dragen’. Maar 9 van de 10 keer komt hier niets van terecht. De stelregel ‘als je het al een jaar niet hebt gebruikt, moet het weg’ is een goeie om te hanteren. Twijfel je echt heel erg over een bepaald item? Doe ‘t dan in de zogenaamde ‘twijfel’doos. Kijk hier na een maandje nog eens in. Niet gebruikt of gemist? Dan moet het weg!

5. Ruim op per kamer of per categorie

Wat betreft opruimen zijn er twee theorieën wat betreft wat het beste werkt: opruimen per kamer of per categorie. Ontdek zelf welke methode het beste bij jou past.

Opruimen per kamer betekent dat je bij de ene kamer begint en pas als deze volledig is opgeruimd, je verder gaat naar de volgende. Begin bijvoorbeeld bij de woonkamer, een plek waar je vaak komt, en begin hier met de kastjes opruimen. Ga vervolgens de hele ruimte af en als je alles hebt opgeruimd, kan je starten aan een andere kamer.

Naast het opruimen per kamer, kan je er ook voor kiezen om op te ruimen per categorie. Vaak liggen spullen her en der door het huis verspreid. Tijdschriften in het toilet, in de woonkamer maar ook naast het bed. Het makkelijkste is dan om per categorie op te ruimen. Dus begin bijvoorbeeld met het verzamelen van alle tijdschriften, je kleding of boeken en geef deze allemaal een nette en overzichtelijke plek.

Lees ook mijn tips voor het opruimen van je kledingkast.