samenwonen tips

Ga je binnenkort samenwonen? Dan wil je natuurlijk wel dat je relatie, ook nadat jullie bij elkaar zijn gaan wonen, leuk en gezellig blijft. Met deze tips moet dat zeker lukken.

Samenwonen: tips om het leuk te houden

Samenwonen. Ondanks dat je al een tijdje bij elkaar bent en meerdere keren samen op vakantie bent geweest, blijft het spannend. Want blijft je relatie wel leuk als jullie continue op elkaars lip zitten? En wordt je op een gegeven moment niet gek van rondslingerende boxershorts, vieze vaat en vervelende huishoudelijke klusjes? Onderstaande tips helpen je om je relatie leuk te houden, ook als je gaat samenwonen.

Tip 1: Zorg voor een eigen leven

Elke avond met je lief op de bank? Best gezellig, maar na twee weken Netflixen begint de sleur er aardig in te zitten. Zorg dus dat je, ook als je samenwoont, je eigen leven, hobby’s en vrienden houdt. Dat betekent dus dat je best op de maandagavond mag gaan sporten of woensdagavond kan afspreken met een vriendin.

Tip 2: Verdeel de huishoudelijke taken

Ruzie om wie wat doet in het huishouden is een van de grootste frustraties tussen koppels die samenwonen. Zorg er dus voor dat je een duidelijke taakverdeling hebt. Dus wie kookt er, doet de boodschappen en maakt de badkamer schoon? Maak desnoods een schoonmaakrooster waarop je alle taken schrijft en verdeel deze onderling. Wil geen van beiden de wc’s schoonmaken? Wissel dan elke week of maand van taak. Zo houd je het voor beide leuk en eerlijk.

Tip 3: Doe ook dingen samen

Allebei een druk leven met een hectische baan, een groot sociaal leven en sportactiviteiten? Juist dan is het belangrijk om ook dingen samen te blijven doen. Organiseer bijvoorbeeld elke week of 2 weken een date night. Een avond waarop je samen uit eten gaan of juist knus samen op de bank kruipen om jullie favoriete serie te bekijken. Ook samen ontbijten of dineren helpt om je relatie goed te houden en is het perfecte moment om bij te praten (telefoons weg dus!).

Tip 4: Houd het spannend

Toen jullie nog niet een huis deelde was de seks spannend en onverwachts, maar nu jullie elkaar dagelijks zien wordt het allemaal wat minder spannend en voor je het weet slaat de sleur toe. Ook in de slaapkamer. Blijf elkaar dus verrassen. Met een lief briefje, een onverwachte kus of knuffel en houd het ook in de slaapkamer spannend door hem te verrassen met een nieuw setje of een verleidelijk appje. Succes gegarandeerd.

Tip 5: Regel je geldzaken

Naast een huis delen jullie nu ook de lasten. Dat betekent de maandelijkse huur of hypotheek, maar ook de boodschappen, verjaardagscadeautjes en verzekeringen. Bepaal welke kosten jullie delen (huur en hypotheek) en welke je van je eigen geld moet betalen (kleding, uitjes). Een gezamenlijke rekening waarop jullie beiden maandelijks een bedrag storten is het handigste. Zo houd je overzicht en betaal je allebei evenveel/evenredig aan je inkomen.

Wat zijn jouw ideale tips voor als je gaat samenwonen?