soorten verlichting

Goede basisverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting en de juiste accentverlichting zijn de ingrediënten voor een gezellig en sfeervol interieur. Maar welke soorten verlichting zijn er allemaal, wat is hun functie én hoe pas je dit toe binnen je interieur? Ik vertel het je graag in dit blog.

Soorten verlichting

Wat je misschien nog niet wist bij het uitzoeken van een nieuwe lamp voor in je interieur, is dat elke lamp een eigen functie heeft. Zo zorgt de ene lamp ervoor dat je goed kunt werken, de ander voor een gezellige sfeer en dan zijn er ook nog lampen die uitsluitend voor decoratieve doeleinden bestemd zijn. Belangrijk is om bij je aankoop rekening te houden met de functie van de lamp in de ruimte. We onderscheiden vijf soorten verlichting in huis: basisverlichting, functionele verlichting, gericht licht, sfeerverlichting en decoratieve verlichting.

1. Basisverlichting

Onder basisverlichting verstaan we, zoals de naam al doet vermoeden, de algemene verlichting in huis. Het is de basis van je interieur en werkelijk onmisbaar. De basisverlichting zorgt ervoor dat je interieur gelijkmatig wordt voorzien van licht en vaak is de basisverlichting de eerste verlichting die je aandoet als je thuiskomt. De basisverlichting bestaat voornamelijk uit hang- en plafondlampen, zoals deze hanglamp van Muuto. Ideaal voor boven de eetkamertafel en perfect als basisverlichting.

Tip: met een dimmer kan basisverlichting ook prima dienst doen als sfeerverlichting.

functionele verlichting

2. Functionele verlichting

Het uitgangspunt van functionele verlichting is dat de verlichting ook daadwerkelijk een functie moet hebben. Het is direct licht dat op één plek schijnt en waardoor je meer zicht heb. Denk hierbij aan een leeslamp, spots boven je keukenwerkblad of een bureaulamp. Bij functionele verlichting is het belangrijk dat het licht niet in je ogen schijnt (anders werkt het verblindend) en koel licht werkt het beste. Functionele verlichting kan bovendien niet zonder een goede basisverlichting. Zonder basisverlichting zorgt functioneel licht voor teveel schaduwen en vermoeide ogen. Niet handig als je aan het lezen of aan het werk bent.

3. Gericht licht

Gericht licht, ook wel accentverlichting, genoemd zorgt ervoor dat een bepaald object (bijvoorbeeld een schilderij) of een bepaalde plek wordt verlicht (zoals een mooi beeld, meubel of plank met leuke accessoires). Lampen die goed passen bij gericht licht zijn wandlampen en richtbare (klem)spotjes. Belangrijk is wel dat je niet teveel accentverlichting plaatst in één ruimte, dan verdwijnt het effect.

zuiver tafellamp tripod

4. Sfeerverlichting

Een interieur kan niet zonder goede sfeerverlichting. Sfeerverlichting is een mooie aanvulling op je basisverlichting en zorgt – zoals de naam al doet vermoeden – voor net dat beetje extra sfeer. Sfeerverlichting zien we vaak terug in de vorm van een vloerlamp, wandlamp of tafellamp en is meestal dimbaar zodat je gemakkelijk extra sfeer creëert. Deze prachtige tafellamp van Zuiver heeft een slanke driepoot van hout waardoor ‘ie prima past in een Scandinavisch interieur. De lichtinval is zeer sfeervol waardoor de Zuiver Tripod Wood letterlijk een highlight is in je interieur. Verkrijgbaar met een witte of zwarte stoffen kap.

5. Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting is een extra soort verlichting dat zorgt voor een leuke sfeer. Denk hierbij aan kerstlampjes, lichtslingers, letterboxen en lichtsnoeren. Vaak is deze verlichting gekleurd of is het licht geel. Dit soort verlichting is bovendien alleen voor decoratieve doeleinden bedoeld.