Tijdens de zwangerschap rekt je huid flink op. Gevolg: striae, oftewel zwangerschapsstriemen. Maar wat kan je doen om deze nare striemen en strepen op je buik te voorkomen en nog belangrijker: kan je wel iets doen om striae tegen te gaan? In dit artikel vertel ik je alles over zwangerschapsstriemen.

Lees ook mijn artikel over anti-striae crèmes tijdens de zwangerschap >>

Wat is striae?

Prachtig die bolle buik, maar een stuk minder leuk is straie die je krijgt als gevolg van je groeiende buik. Striae wordt veroorzaakt doordat het onderhuids bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat de huid in een te korte tijd, teveel oprekt. Vooral in het derde trimester van de zwangerschap kun je last krijgen, omdat dan je buik extra snel groeit.
Gevolg zijn roodblauwe lijntjes op je buik maar bijvoorbeeld ook op je borsten, dijen, heupen en billen. In het begin kunnen de lijntjes jeuken, maar dit gaat na verloop van tijd over. Ook worden de lijntjes na verloop van tijd steeds lichter.

Krijgt elke zwangere er last van?

Nee, niet iedereen die zwanger is krijgt ook automatisch striae. Zwangerschapsstrepen zijn voornamelijk erfelijk bepaald. Daarnaast hebben jonge vrouwen met een bleke huid meer kans op striae. Het is dus eigenlijk een kwestie van geluk of dikke pech hebben.

Striae voorkomen tijdens de zwangerschap

Helaas kan je zwangerschapsstriemen niet voorkomen. Zoals gezegd; striae krijg je of krijg je niet, daar kan geen middeltje tegenop.
Gelukkig kan je wel proberen om striae zoveel mogelijk te beperken. Een aantal tips om striae te voorkomen vind je hieronder. Let op: deze tips zijn geen garantie voor succes en kunnen alleen helpen, maar niet geheel voorkomen.

Tips tegen striae en zwangerschapsstriemen

– Stimuleer de bloedcirculatie door wisseldouches te nemen (warm/koud). Hierdoor wordt het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler en rekbaarder.
– Douche en badder niet te warm. Dit is en niet goed voor je baby en ook niet voor je huid.
– Masseer de huid door kleine stukken huid te pakken en die omhoog te treken. Ook scrubben kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen. Bovendien worden hierdoor de crèmes die je erna opsmeert, beter opgepakt door de huid.
– Houd de huid vet. Smeer meerdere keren per dag met een vette crème of olie op je buik, borsten, dijen en heupen.
– Drink veel water en eet gezond.

Wat zijn jouw ervaringen met striae?