Mobieltjes en etiquette; hoe heurt het eigenlijk? Door Saskia van Twinkelbella.nl werd ik getagd voor de mobiele telefoonetiquette. Want hoe correct ben ik op het gebied van mobielgebruik in het openbaar en zijn mijn telefoon en ik echt zo onafscheidelijk? Met liefde vulde ik deze tag voor jullie in.

Niet telefoneren, facebooken, twitteren of appen wanneer je in gesprek bent met anderen.
Met vriendinnen gaat dit eigenlijk prima. Vaak ligt mijn mobiel dan ook helemaal niet in het zicht waardoor ik sowieso niet afgeleid word door appjes die binnenkomen. Als ik samen met mijn man op de bank zit, kan het echter wel voorkomen dat ik tussendoor een appje lees of er eentje verstuur. Hij verteld dan hele verhalen terwijl ik er naast zit en geluiden maak als ‘hmm’, ‘jaja’. Heel slecht eigenlijk, maar dit gebeurt zelden. Ik vind het zelf ook heel vervelend als ik merk dat hij namelijk niet luistert.

Het is verboden je telefoon op tafel te leggen als je eet, helemaal in restaurants of eetgelegenheden.
Helemaal mee eens. Ik denk er ook niet eens aan om mijn telefoon te pakken in een restaurant. Ik ben dan zo druk met mijn gesprekspartner en het eten. Behalve als ik bijvoorbeeld even een filmpje of foto wil laten zien, maar daarna verdwijnt de telefoon weer terug in de tas.

Praat op gedempte toon als je telefoneert in publieke ruimtes, zoals in de trein of op straat.
Ja, absoluut. Ik probeer ook altijd een aparte ruimte te vinden om te telefoneren (bijvoorbeeld op het werk) en en public telefoon ik ook liever niet of ik houd het kort zodat men er zo min mogelijk last van heeft.

Telefoon uit bij kerkdiensten, bioscoop of theaterbezoek, maaltijden en vergaderingen!
Helemaal uit doe ik eigenlijk nooit, maar het geluid gaat sowieso uit. Tijdens de maaltijden bij ons thuis staat mijn telefoon ook gewoon aan, maar ik ben er niet actief mee bezig.

Kies een smaakvolle en beschaafde ringtone.
Haha ik weet niet of ik hier helemaal aan voldoe. Ik heb namelijk de movie theme van de Sex and the City film als soundtrack. Die komt wel even binnen. Vooral als het geluid iets te hard staat. Lucky voor mijn omgeving staat het geluid zelden aan.

Belangrijk nieuws vertel je per telefoon of beter nog: persoonlijk. Smsen is voor lafaards.
Absoluut. Al hebben we met vrienden wel een gezamenlijke appgroup waar van alles in wordt gegooid, maar de echt persoonlijke dingen worden alleen face-to-face of telefonisch besproken.

Gebruik je telefoon niet als je deelneemt aan het verkeer, ook niet als je te fiets of te voet bent.
Appen of bellen op de fiets is echt niet aan mij besteedt dus daar doe ik niet aan. In de auto hoort dit natuurlijk ook niet, maar ik heb eerlijk gezegd wel eens snel een appje gestuurd of belletje gepleegd met bijvoorbeeld ‘ik kom er nu aan’. Maar dat dit fout en gevaarlijk is, weet ik donders goed.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Hierbij tag ik graag Nesrin, Bertine en Sylvie.

Hoe correct ben jij op het gebied van de mobiele telefoonetiquette?