Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe gezinsauto?

Met inmiddels twee kleine kinderen weet ik hoe belangrijk een praktische, veilige en betrouwbare auto is. Wil je graag een nieuwe auto of je oude auto inruilen voor een nieuw (tweedehands) exemplaar? In dit blog vertel ik je precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe gezinsauto.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe gezinsauto?

Safety first! Bij een auto vind ik ‘t vooral belangrijk dat de auto veilig en betrouwbaar is. Ik moet er niet aan denken om midden op de snelweg stil te komen staan terwijl ik twee kinderen op de achterbank heb. Dat mijn auto mij en de meiden veilig van A naar B kan brengen is voor mij dan ook het allerbelangrijkste. Naast deze voorwaarden zijn er nog meer belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe gezinsauto. Lees je mee?

1. Ruim genoeg

Een Fiat 500 vind ik echt een superleuke auto. Maar praktisch? Neh. Niet met twee kinderen en de bijhorende accessoires (lees: een kinderwagen die behoorlijk wat ruimte in beslag neemt en inclusief twee stoeltjes op de achterbank). Ruimte, zowel qua zitplaatsen als in de kofferbak, is voor mij essentieel bij de keuze voor een nieuwe auto.

2. 3- of 5-deurs

Natuurlijk moet het binnen je budget passen (5-deurs auto’s zijn vaak duurder dan de 3-deurs variant), maar geloof mij: het is zoveel praktischer bij het in- en uitladen van de kinderen. Vooral bij een Maxi Cosi stoeltje is het best lastig om deze goed te bevestigen terwijl je half over de voorstoelen heen hangt.

3. Waar koop je je auto?

Op internet wordt je overspoeld door het aanbod van auto’s. Maar hoe weet je of het autobedrijf ook betrouwbaar is? Als het autobedrijf bij de BOVAG is aangesloten heb je meer zekerheden met betrekking tot garantie en service dan wanneer je de auto bij een particulier of een random autohandelaar koopt. Let op: BOVAG-garantie geldt alleen voor auto’s met een aanschafprijs vanaf €4.500,-. Daarnaast kan je eens rondvragen in je vriendenkring waar zij hun auto hebben gekocht en of ze tevreden zijn over de service.

4. Maak een proefrit

De auto van je dromen gevonden? Tijd om een afspraak te maken voor een proefrit. Tijdens zo’n proefrit is het belangrijk om op verschillende soorten wegen te gaan rijden. Let daarnaast op de besturing, remmen, mate van roestvorming, de vering en het geluid van de auto. Ook als dit allemaal goed voelt is het belangrijk om het dashboard te inspecteren. Werken alle knopjes en schakelaars, doet de airco het en branden er geen controlelampjes?

5. Inspecteer de auto zorgvuldig

Naast het maken van een proefrit is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Lak van de auto. Oneffenheden of kleurafwijkingen kunnen duiden op het overspuiten van niet vermelde schade.
  • Let op roestvorming bij de spatborden, dorpels en onder de bumpers.
  • Bekijk de banden, de velgen en de wieldoppen en controleer of de banden minimaal een profiel hebben van 1,6 mm.
  • Bekijk het interieur en of alles er netjes uitziet.
  • Kijk goed naar de uitlaat en of deze niet aan de binnenkant zwart is.
  • En als laatste: controleer het instructie- en onderhoudboekje.

6. Sluit de koop

Is de auto helemaal goedgekeurd en ben je overtuigd van je koop? Spreek met de verkoper af wat je voor de auto wilt betalen en of er bijvoorbeeld nog een onderhoudsbeurt of APK wordt gedaan. Ook kan je onderhandelen over nieuwe (winter)banden. Daarnaast is het belangrijk om het kenteken op jouw naam te laten zetten. Dit kan vaak bij het autobedrijf zelf, bij het postkantoor of bij een van de 500 RDW-erkende autobedrijven.

7. Vergeet de autoverzekering niet

Is het kenteken op jouw naam gezet? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. Naast WA heb je ook de keuze uit WA+ of All Risk. De verschillen tussen deze type verzekeringen leg ik hieronder uit:

  • WA autoverzekering: met deze verzekering verzeker je schade die je met jouw auto veroorzaakt bij een ander.
  • WA+ autoverzekering: hiermee verzeker je ook de schade aan je eigen auto.
  • All Risk autoverzekering: dit is de meest uitgebreide verzekering. Met een All Risk autoverzekering ben je ook verzekerd voor schade door vandalisme of schade die je zelf veroorzaakt aan je auto.

Met de Centraal Beheer autoverzekering ga je goed verzekerd op weg. Bovendien met een fijne service. Je krijgt gratis vervangend vervoer bij reparatie door een garage uit het Centraal Beheer netwerk en bij total loss of diefstal krijg je 3 jaar het aankoopbedrag terug bij WA+ of All Risk. En dat is wel zo’n fijn idee. Vind je het lastig om te kiezen tussen WA, WA+ en All Risk? Met de Autoverzekering vergelijken tool zie je in één oogopslag welke autoverzekering het beste bij jou en jouw situatie past.

8. Rijden maar!

En dan is de dag aangebroken dat je je nieuwe auto mag ophalen. Superleuk en gefeliciteerd! En natuurlijk heel veel veilige kilometers toegewenst!