Altijd goed en de must-have in iedere garderobe: de jeans. Ook als je zwanger bent is dit item onmisbaar in je kledingkast. Deze multifunctionele broek past overal bij, zit lekker comfi en is zowel leuk met hakken als met sneakers. Op zoek naar de perfecte zwangerschapsjeans? Ik geef je graag tips en mijn persoonlijke favorieten waarmee je een zwangerschapsbroek koopt die nu maar ook straks nog lekker zit!

Wanneer koop je een zwangerschapsjeans?

Dit is voor iedereen verschillend en is ook afhankelijk van of het je eerste of tweede kindje is. Sommigen krijgen na 8 weken hun oude broeken niet meer dicht en andere pas bij 20+ weken. Een tip: stel het kopen van de aankoop van een goede zwangerschapsjeans niet te lang uit aangezien je buik de ruimte nodig heeft om te groeien en een te strakke broek zit echt niet lekker.

Met ongeveer 22 weken kreeg ik de knoopjes van mijn favoriete broeken nog wel dicht, maar deze drukte zo erg in mijn buik dat het niet meer anders kon: de zwangerschapsbroek was een feit. En wat een verademing. Zwangerschapsbroeken zitten dankzij de band aan de bovenkant supercomfi en geven je buik voldoende ruimte om lekker te groeien. Groot voordeel is dat tegenwoordig zwangerschapsbroeken er nog steeds leuk uitzien. Als je ‘t niet zou weten, zou je denken dat ik nog een normale skinny jeans draag. Top dus!

Kopen van een zwangerschapsjeans

Okay, een zwangerschapsbroek is nu je zwanger bent bijna onvermijdelijk. Maar waar moet je opletten bij het kopen van de perfecte zwangerschapsjeans? Er is namelijk zoveel keuze in prijs, merk en maten dat het bijna onmogelijk wordt om dé perfecte zwangerschapsbroek eruit te kiezen. Om dit proces iets makkelijker te maken, geef ik je de beste tips bij het kopen van een zwangerschapsjeans en/of -broek.

Kies kwaliteit

Terwijl je eigen garderobe bestaat uit tig leuke broeken, rokjes en jurkjes is je zwangerschapsgarderobe waarschijnlijk iets dunner gezaaid. Met andere woorden: die ene broek zal je waarschijnlijk heel vaak dragen en zal dus ook eerder slijten. Kies daarom voor een goede spijkerbroek van soepele jeansstof. Eentje die niet na een dag al begint de lubberen bij de billen, maar strak om de benen en billen blijft zitten. Het is even passen (en nog meer passen), maar als je eenmaal je favo zwangerschapsjeans hebt gevonden ben je dolgelukkig. Eenmaal dé perfecte zwangerschapsbroek gevonden? Schroom niet om er dan direct twee te kopen. Zoals gezegd draag je je broeken heel vaak dus eentje extra is nooit weg.

Buikband of geen buikband?

De meeste zwangerschapsbroeken komen met een comfortabele buikband. Deze moet niet knellen en is het fijnst als deze van een ademende, zachte stretchstof is gemaakt en je buik goed ondersteunt. Liever geen buikband? Er zijn ook zwangerschapsbroeken die geen buikband hebben. Nadeel is dat deze wel eerder kunnen ‘afzakken’ en minder steun bieden dan eentje met een buikband. Probeer verschillende broeken aan en kies wat het beste bij je pas.

Welke maat moet ik kiezen?

Positiekleding en dus ook zwangerschapsbroeken kan je gewoon in je eigen kledingmaat kopen. Aan het begin kan de broek vooral bij de buik nog iets te ruim zitten, maar wacht maar tot die buik echt gaat groeien. Belangrijkste is in ieder geval dat de broek lekker zit en goed past. Toch iets te krap? Kies dan voor een maatje groter.

Hoe lang draag ik mijn zwangerschapsbroeken?

Ik ging er stiekem vanuit dat ik na mijn zwangerschap weer zo in mijn oude jeans kon glijden, maar uit deze droom ben ik inmiddels ontwaakt. Een zwangerschapsjeans draag je namelijk gemiddeld 300 dagen! Gemiddeld vanaf de 14e week tot 4 maanden na de bevalling. Tenzij je natuurlijk het geluk hebt (of Doutzen Kroes heet) en na 4 weken weer in je oude maatje past. Met andere woorden: je draagt die jeans wel eventjes dus ga voor eentje van kwaliteit en eentje die je echt mooi vindt.

Hoe houd ik mijn zwangerschapsjeans het mooist?

Met deze tips geniet je nog langer van je zwangerschapsjeans:

1. Voor eigenlijk elke jeans geldt: hoe minder je ‘m wast, hoe mooier ‘ie blijft.
2. Geurtjes verdwijnen als je je jeans een nachtje in een vochtige badkamer hangt. Ook even lekker buiten hangen is een prima optie. Tegenwoordig zijn ook sprays op de markt die vieze geurtjes uit kleding verwijderen.
3. Toch wassen? Geen probleem natuurlijk, maar was je broek dan el binnenstebuiten op een lage temperatuur en wees zuinig met wasmiddel.
4. Donkere wassing? Week je nieuwe jeans, voor je ‘m gaat wassen, een paar uur in koud azijnwater. De kleur blijft hierdoor langer mooi.
5. Stop je zwangerschapsjeans liever niet in de droger. De elastische buikband zal hierdoor eerder kunnen gaan lubberen.

Heb jij de perfecte zwangerschapsjeans al gevonden?