sfeervol interieur

Een sfeervolle, gezellige woonkamer creëer je niet zomaar. Naast de basiselementen zoals een lekkere bank om op neer te ploffen na een dag werken, een mooie fauteuil of twee, een salontafel en een dressoir voor de televisie, ben je er nog niet. Juist als deze basiselementen staan, is het belangrijk om aan de sfeer in je huis te gaan werken. Maar hoe zorg je voor een persoonlijke en gezellige touch? In dit blog geef ik je 5 tips voor een sfeervolle woonkamer.

5 tips voor een sfeervolle woonkamer

Veel mensen vinden het lastig: sfeer en persoonlijkheid brengen in de woonkamer. Alle meubelen staan (van bank tot stoel en van dressoir tot salontafel) maar de ruimte oogt nog vrij klinisch en kaal. Geen wonder, want met alleen een paar mooie meubels ben je er nog niet. Juist met mooie accessoires en persoonlijke elementen maak je je woonkamer helemaal eigen en geef je sfeer aan de ruimte. Hoe? Met deze 5 onderstaande tips!

kleur op de muur

Tip 1: Ga voor kleur

Heel erg Jan des Bouvrie die witte muren, maar zorgen ze voor sfeer? Neh. Een kleurtje op de muur doet echt wonderen. Tegenwoordig kan je kiezen uit een breed scala aan kleuren. Natuurlijk kan je gaan voor de veilige grijs- en blauwtinten, maar wist je dat bijvoorbeeld groen of pastel ook heel mooi ogen. Vooral in een Scandinavisch interieur zijn deze kleuren een echte aanrader doordat ze voor sfeer en een knus gevoel zorgen. Ook petrolblauw is een ware interieurtrend. Wel een stuk donkerder van kleur dus kies er dan liever voor om een klein wandje of de helft van de wand te verven. Houd vooral de rest van je muren wit en/of lichter van kleur om zo de balans te bewaren.

Tip 2: Zorg voor een eyecatcher

Een statement piece geeft de kamer sfeer en een eigen persoonlijkheid. Een fluwelen fauteuil bijvoorbeeld of ga voor een wandrek waar je je mooiste accessoires in zet. Ook een opvallend kleed op de grond of een bijzondere lamp zijn ware statement pieces die niet mogen ontbreken in je interieur. Ben je een modeliefhebber? Kies er dan voor om je mooiste jurkje of schoenen een eigen pronkplekje te geven. Tip: kies voor maximaal twee statement pieces zodat het geheel rustig blijft.

Tip 3: Maak het persoonlijk

Een huis voelt pas echt als een thuis door het persoonlijk en eigen te maken. Die mooie souvenirs van je rondreis door Bali, dat oude sieradenkistje van je oma en foto’s van dierbare momenten verdienen een plekje in je huis. Bijvoorbeeld op een mooie plank boven de bank of op het dressoir. Vooral foto’s zijn naar mijn idee dé manier om je huis een persoonlijke touch te geven. Laat daarom je mooiste foto’s afdrukken op bijvoorbeeld canvas en creëer een plekje aan de muur voor die momenten die je graag wilt blijven koesteren.
planten in je interieur

Tip 4: Zorg voor bloemen en planten

Planten in je interieur zijn niet alleen gezond (lees hier maar even waarom), maar maken je woonkamer ook meer af. Van hele grote tot kleintjes en van planten op de grond (in mooie potten) tot aan planten in de lucht. Je kunt het zo gek niet bedenken. En het mooie is: planten doen veel voor je interieur. En met een beetje liefde groeien ze lekker door. Geen groene vingers? Je kunt ook kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten zoals een cactus. Tip: koop meerdere kleine cactussen, potjes met verschillende prints en kleuren en zet ze op een dienblad op een bijzettafel. Eyecatcher gegarandeerd. Naast planten mogen bloemen natuurlijk ook niet ontbreken. Elke week (of twee weken) een vers bos oogt prachtig en voelt echt als een cadeautje aan jezelf. Wist je dat je bos bloemen ook gemakkelijk online kan bestellen? Bijvoorbeeld bij Bloomon. Je kiest dan zelf de frequentie, de maat en je wordt elke keer weer verrast met een nieuwe bos seizoensbloemen. Ook leuk om cadeau te doen!

accessoires groeperen

Tip 5: Groepeer accessoires

Je kent het wel. Je hebt ontzettend veel accessoires (van vazen tot kussens en van waxinelichthouders tot kandelaar) maar doordat alles overal staat, oogt je interieur heel onrustig. Niet waar je op zit te wachten als je na een drukke dag thuis komt. Kies er dan liever voor om verschillende accessoires samen te groeperen. Bijvoorbeeld op de eet- of salontafel of op een mooi pronkrek. Hierdoor creëer je niet alleen een sfeervol geheel, maar houd je toch de rust in je huis.

Wat zijn jouw tips voor een sfeervol interieur?