Twee keer in het jaar is het tijd om je kledingkast op te ruimen. De perfecte timing hiervoor is in het voor- en najaar. Oude kleding die je het afgelopen seizoen niet hebt gedragen kan eruit, de winter- of zomerkleding kan naar zolder en je nieuwe garderobe voor het komende seizoen mag de kast weer in. Om je een beetje te helpen, heb ik een handig stappenplan opgesteld waarmee je binnen no-time weer een opgeruimde kledingkast hebt!

Tips opruimen kledingkast

Het grote voordeel van een opgeruimde kledingkast is minder stress in de ochtend en minder ‘ik heb niets om aan te trekken’ momenten. Je weet immers precies waar alles ligt en bij het opruimen van je kledingkast kom je waarschijnlijk kleding items tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Bovendien geeft zo’n opgeruimde kledingkast je een goed gevoel en staat het nog eens beter ook. Wil je je kledingkast opruimen? Volg dan onderstaand stappenplan.

Stap 1: muziek!

De beste manier om je kledingkast op te ruimen is door een gezellig muziekje op te zetten. Het liefst een paar foute hits (denk Spice Girls) die je lekker kunt meebrullen terwijl je je kast eens goed onder handen neemt.

Stap 2: leegmaken

De tweede stap is om je kast leeg te maken. Alle kleding eruit en verzamelen op je bed, op de vloer en op stoelen.

Stap 3: schoonmaken

Nu je kledingkast helemaal leeg is, kan je beginnen met schoonmaken. Waarschijnlijk heeft zich onbewust heel wat stof verzameld in je kast die je met een stofdoek makkelijk weg krijgt. Vervolgens neem je alle planken af met een sopje zodat je kast weer lekker schoon is en fris ruikt. Hang ook meteen een geurbuideltje op: je kleding blijft zo langer fris en ruikt altijd heerlijk.

Stap 4: sorteren

Waarschijnlijk ligt je hele kamer nu vol met kleren. Het makkelijkste is om eerst alles te sorteren. Dus broeken bij broeken en T-shirtjes bij T-shirtjes. Ook je schoenen en jurkjes mag je allemaal bij elkaar leggen. Dit maakt de volgende stap, het uitzoeken, een stuk makkelijker.

Stap 5: uitzoeken

De volgende stap is misschien wel het lastigste: uitzoeken van je kleding. Wat kan weg en wat mag blijven? Alle items die je het afgelopen jaar niet hebt gedragen, mogen weg. Dit geldt ook voor alle kleding die te klein of te groot is geworden. Is een item nog in goeie staat? Gooi deze dan niet weg, maar maak je vriendinnen, het leger des heils of iemand op marktplaats blij. Misschien kom je ook wel kleding tegen dat kapot is of een knoop mist. Leg deze op een aparte stapel en vraag je moeder of een handig naaivrouwtje of ze deze voor je kan maken

Twijfel je over een bepaald kledingstuk? Trek het aan en kijk kritisch of het je nog leuk staat. Kijk ook of je het item kunt combineren met de rest van je garderobe. Nog steeds aan het twijfelen? Verzamel alle twijfel-items in een tas en zet deze náást je kast neer. Als je na een maand of twee nog steeds niet het kledingstuk uit de tas hebt gepakt, gooi je het alsnog weg. Blijkbaar draag je het toch nooit, dus waarom zou je het bewaren?

Een handige truc die ook werkt is door alle twijfelitems op te hangen in je kast, maar dan met de haak van de hanger omgedraaid. Precies omgekeerd dan de hangers van de ‘houden’-artikelen. Op deze manier zie je na een paar maanden precies welke twijfelitems je nooit meer draagt en dus kunt weggooien.

Stap 6: Inrichten

Als het goed is heb je nu alleen nog de kleding over die je vaak draagt en graag wilt houden. Sommige kleding is wellicht een beetje gekreukeld of ruikt duf. Strijken en wassen is de enige oplossing. De rest van je kleding vouw je netjes op of hang je terug in de kast. Ook hier geldt: sorteer alles op soort (jeans bij jeans) of op gelegenheid (sportkleding). Helemaal lekker bezig? Sorteer dan op kleur. Dit creëert rust in je garderobe wat vooral erg fijn is als je een overvolle kledingkast hebt (zoals de meeste vrouwen).

Stap 7: maak setjes

Draag jij altijd dezelfde setjes kleding? Dan is het nu tijd om nieuwe combinaties te maken! Probeer eens dat leuke truitje met dat ene rokje of dat shirtje onder een blazer. Je zult zien dat je, nu je al je kledingitems weer in je handen hebt gehad, het combineren en het maken van setjes een stuk makkelijker gaat. Helemaal handig om van deze setjes direct een foto te maken. Mocht je ‘s ochtends een keer geen inspiratie hebben, dan hoef je alleen maar een blik te werpen op je foto’s en je hebt direct een leuke outfit voor die dag.

Et voilà! Het koste wat moeite, maar je kledingkast is nu weer helemaal fris, schoon en opgeruimd!

Heb jij ook tips voor het opruimen van je kledingkast? Deel ze in de reacties!