tips voor krullend haar

Voor iedereen die krullen heeft, is het een bekend fenomeen: je houdt van je krullen maar tegelijkertijd wordt je er af en toe ook helemaal gek van. Een bad hairday (lees: pluis en krullen die niet te temmen zijn) komt helaas vaker voor dan je denkt. En even snel met natte haren op de fiets stappen of ‘s avonds je bed induiken met natte haren is een echte no-go. Maar hoe zorg je nu voor die mooie, bouncy krullen waar iedereen zo jaloers op is? Ik verzamelde de beste tips voor iedereen met krullend haar.

Tips voor krullend haar

Heel wat mensen zijn maar wat jaloers op die mooie krullende lokken van jou, maar little do they know. Krullend haar komt met een gebruiksaanwijzing. Vaker wel dan niet zijn jouw krullen meer pluis en uitgezakt dan bouncy. Gelukkig valt er wat aan te doen (althans op de meeste dagen). Met deze tips voor krullend haar heb je binnen no-time die mooie prachtkrullen.

Tip 1: zorg voor de juiste verzorging

Krullend haar is van nature al vrij droog. Hierdoor gaat ‘t eerder pluizen. Iets wat je zeker niet wilt. Zorg dus in eerste instantie voor de juiste verzorging in de vorm van een goede shampoo en conditioner. Ook een haarmasker is geen overbodige luxe. Kies er eentje voor droog haar die je lokken voedt en hydrateert. Was je haar echter niet te vaak. 1 a 2 keer in de week is voldoende. Door te wassen wordt je haar namelijk nog droger dus probeer de volgende wasbeurt zo veel mogelijk uit te stellen.

Tip 2: niet borstelen

Heb je krullend haar? Borstel of kam je haar alleen even door na het wassen als het nog nat is. Krullen borstelen is een ware no-go en zorgt alleen maar voor meer pluis. Wrijf ook liever niet je haren droog met een handdoek (hallo pluis!), maar dep het droog of kies voor een T-shirt of theedoek. Deze zijn vaak wat fijner qua materiaal en dus vriendelijker voor je haar.

Is je haar bijna niet doorkambaar? Kam je haar dan voorzichtig onder de douche als je er een conditioner of haarmasker in hebt gedaan.

Tip 3: goede stylingsproducten

De juiste stylingsproducten kunnen jouw krullen maken of breken. Mijn top 3 voor krullend haar:

De haarverzorgingsproducten van Syoss zijn bij mij groot favoriet. De kwaliteit is super en je betaalt er niet absurd hoge bedragen voor. Hele fijne aanwinst voor krullend haar is Syoss Mousse Curl Control. De mousse verdeel je gelijkmatig over je haar waarna je aan de gang kunt met de föhn en diffuser. Ruikt lekker (maar niet overheersend) en zorgt voor stevige (maar niet van die lelijke en harde) krullen.

John Frieda Curl Reviver Styling Mousse voorkomt pluis, zorgt voor een mooie glans en – last but not least – maakt van jouw uitgezakte krullenbos weer een bouncy geheel. Het resultaat zijn veerkrachtige krullen die lang mooi blijven. Ook heel fijn: de mousse bevat UV-bescherming.

TIGI Curlesque Strong Mousse versterkt jouw natuurlijke krul en zorgt voor soepele en mooi vallende krullen. De geur is heel prettig en werkt (naar mijn idee) het beste of vlak voor het föhnen of als het nog een beetje nat is (handdoekdroog haar). Ik gebruik het ook regelmatig als touch-up: even de haren een beetje natmaken, klein beetje TIGI Curlesque Strong Mousse, knotje in en mijn krullen zijn na 15-30 minuten weer mooi!

Tip 4: krullend haar föhnen

Voor het mooiste resultaat föhn je je haar op de laagste stand (het liefst zo koel mogelijk) en met een diffuser. De diffuser zorgt ervoor dat je krullen mooi opdrogen. Wil je volle, bouncy krullen? Föhn je haren dan ondersteboven terwijl je je haren in de diffuser legt. Hierdoor krijg je het mooiste resultaat. Ga bovendien niet te snel door je haar heen, maar föhn je haar laag voor laag en ‘knijp’ ondertussen de krul in je haar.

Zijn je krullen na een nachtje slapen uitgezakt? Maak je haren dan een beetje nat, gebruik een beetje mousse en laat je haren vervolgens natuurlijk opdrogen. Of, mijn gouden tip, draai je haren in een knotje en na 15/30 minuten zijn je krullen weer mooi in model.

Tip 5: gebruik een serum of haarolie

Zijn je puntjes nog een beetje droog? Gebruik een verzorgend serum of haarolie in de puntjes om pluis te voorkomen. Breng een serum of haarolie nooit aan op je hoofdhuid. Hierdoor wordt je haar veel sneller vet.