Het heerlijke zomerseizoen is in volle gang en dat merken we in huis. Hoe je jouw woning op een eenvoudige manier koel kan houden is hieronder te vinden, dus lees snel verder.

Tip 1: Buitenzonwering

En zijn verschillende soorten zonwering. Denk aan een buitenzonwering en een binnenzonwering. Binnenzonwering zijn gordijnen en jaloezieën die ervoor zorgen dat het licht niet in jouw woning komt, maar de warmte komt wel door de vensters heen. Buitenzonwering zorgt ervoor dat het zonlicht en de warmte buiten blijven. Dat komt omdat buitenzonwering als een zonnescherm, markiezen of screens de ramen in een verkoelde schaduw plaatsen. Een zonnescherm is niet alleen handig, het ziet er op een zomeravond ook nog eens gezellig uit. Plaats lampjes aan het zonnescherm en zet lekkere hapjes op tafel. Dé ingrediënten voor een geslaagde avond. Interesse in een zonnescherm, maar heb je er weinig verstand van? Dan is het verstandig om advies te vragen van een specialist. Door prijzen te vergelijken van verschillende specialisten is het mogelijk om binnenkort op een goedkope manier een zonnescherm aan jouw huis te hebben hangen.

Tip 2: Gebruik van apparaten, verlichting en ventilatie

Wanneer je apparaten en verlichting overdag niet gebruikt omdat er niemand thuis is, haal dan alle stekkers eruit. Nee, niet alleen op standby, maar echt helemaal uit. Laat de afzuigkap ook niet onnodig aanstaan. De afzuigkap zorgt er namelijk voor dat de koude lucht weggezogen wordt en haalt warme lucht binnen. Alle kleine beetjes helpen dus probeer het eens. Ook een ventilator is een goed alternatief voor een airco. Het koelt de lucht in jouw woning niet, maar de luchtstroom geeft een verkoelend effect.

Tip 3: Houd je dak en je lichaam koel

Heb je een plat dak? Dan is het mogelijk om het platte dak nat te houden met water. Kijk wel uit dat je niet teveel water op het dak sproeit waardoor het dak te zwaar wordt. Naast het dak koel houden kan je ook jouw lichaam koel houden. Dit doe je door lichtkleurige, katoenen kleren aan te trekken en veel water te drinken.

Tip 4: Doorluchten

Laat overdag de ramen goed dicht en zet ze ‘s nachts wagenwijd open, zodat de warme lucht niet binnen kan glippen. Zo blijft overdag de hitte buiten en laat je ’s nachts de koelere lucht in de woning stromen. Zet ramen tegenover elkaar open en laat ook de binnendeuren open zodat de lucht echt door de woning kan blazen.

Helpen deze tips je om de zomer door te komen? Natuurlijk moeten we blij zijn dat er af en toe een lekkere warme dag tussen zit in dit kikkerlandje. Trek er dan lekker op uit naar een meertje of het strand zodat je ervan kan genieten. Want in de winter denk je met weemoed terug aan die warme dagen.