tuinonderhoud in de winter

’s Winters kan het er buiten prachtig uitzien. Ook in jouw tuin. Mits je hem ‘s winters maar het juiste onderhoud geeft. Hoe je jouw tuin dit seizoen in topconditie houdt, lees je hier.

Gazon onderhouden

Heb je een gazon in de tuin? Dan kun je die nu nog een laatste maaibeurt geven, voordat de winter echt indaalt. Bij strenge vorst zal jouw gazon nauwelijks groeien, waardoor je de grasmaaier in de schuur kunt laten staan. Bij zachte weersomstandigheden kan het gras wel wat groeien. Je zult het dan wél zo nu en dan moeten maaien. Probeer daarnaast niet over het gazon te lopen als het vriest. Als je dat wel doet, dan kan je het gazon beschadigen.

Border: bloemen planten

Ook in je border ligt werk. Zo is het najaar de uitgelezen periode voor het planten van voorjaarsbloeiers. Denk hierbij aan narcissen, tulpen en krokussen. Deze kunnen nu de grond nog in, zodat ze geworteld de rest van de winter tegemoet gaan. Wacht hier alleen niet mee tot het gaat vriezen, maar plant ze bij temperaturen boven de nul. Nu is óók de periode om je zomerbollen uit de grond te halen. Bijvoorbeeld de Begonia, Canna en Dahlia. Graaf ze op, schud ze af, laat ze drogen en bewaar ze in een krant op een vorstvrije plek. Je hebt er dan volgend jaar weer plezier van.

tuin onderhouden in de winter

Overige tips

De winter leent zich daarnaast perfect voor al het snoeiwerk. De bomen zijn nu in winterrust en dragen geen bladeren, waardoor je goed kunt zien wat je snoeit. Wel wordt aangeraden om niet bij vorst te snoeien. Daarnaast is het raadzaam om al je tuinmeubelen en andere luxe tuinartikelen op te bergen in het tuinhuis, zodat het strenge winterweer er geen schade aan kan toebrengen.

Is jouw tuin helemaal klaar voor de winter?