Zie je zondag al op tegen maandag en slaap je er zelfs slecht van? Sad but true: je bent niet de enige. Veel mensen hebben last van zogenaamde maandagstress. De beste manier om dit op te lossen en volop te kunnen genieten van je weekend is heel simpel: zorg dat je op vrijdag je werk goed afsluit. Hoe? Dat vertel ik je graag in dit artikel.

Maandagstress

De eerste gedachte als op maandagochtend de wekker gaat: ah, het is weer zover. Een nieuw begin van de werkweek met daarbij ook de nodige stress, files, vergaderingen en meer. Voor veel mensen begint deze stress al veel eerder: zondagavond of zelfs zondagochtend al. Niet bevorderlijk voor je rust en genieten van je weekend zit er al helemaal niet in. De oplossing? Zorg ervoor dat je vrijdag je werk goed afsluit zodat je volop kunt genieten van het weekend en op maandag uitgerust en zonder stress op je werk verschijnt.

Tip 1: werk je mail weg

Ga door je mail, gooi oude en afgehandelde berichtjes weg of archiveer ze in mapjes. Een ‘lege’ mailbox werkt heel ontspannend.

Tip 2: Maak een to-do-lijst

Kijk welke werkzaamheden je nog op vrijdag moet afronden en welke tot maandag of de komende week kunnen wachten. Let op: plan het niet te kraap, dan kom je ook niet zo snel in de knel.

Tip 3: Wees selecties met afspraken

Probeer ‘moeilijke’ gesprekken en spannende presentaties niet te plannen op de maandag. Dan hoef je je er op zondagavond ook niet druk om te maken.

Heb jij wel eens last van maandagstress?