Last van droog haar? Je bent niet de enige. Vooral in de winter hebben veel vrouwen last van droog, futloos en dof haar. Door temperatuurwisselingen, maar ook door het gebruik van krul- en steiltangen en de föhn kan je haar op een gegeven moment behoorlijk droog worden. In dit artikel geef ik je daarom antwoord op de vraag Wat te doen tegen droog haar.

Kenmerken droog haar

Droog haar oogt dof en futloos en kenmerkt zich vaak door gespleten haarpunten en een grove structuur. Daarnaast zijn droge lokken breekbaar en mist het aan volume en flexibiliteit.

De meesten krijgen last van droog haar in de winter. Door de temperatuurwisselingen (koud buiten en binnen de verwarming op de hoogste temperatuur) wordt je haar er niet beter op. Maar ook het gebruik van de föhn, steil- en krultang maken je haar dof, breekbaar en droog. Daarnaast hebben vooral vrouwen met van nature krullend haar vaker last van droge lokken.

Wat te doen tegen droog haar?

Droog haar oogt vaak dof en futloos. De glans is verdwenen en vaak mist het volume. Tijd om er iets aan te doen! Met onderstaande tips en de juiste voeding en producten hebben je binnen no-time weer mooie, stralende en gezonde lokken!

Tip 1: Gebruik een goede kam of borstel

Je zou ‘t misschien niet denken, maar een goede kam of haarborstel is essentieel om je haren te verzorgen. Gebruik het liefst een borstel met varkens- of zwijnenhaar. Deze haartjes zijn veel soepeler dan nylon en zachter voor je haar. Daarnaast sluiten ze de haarschubben wat weer bijdraagt aan een beter herstel en een goede hydratatie.

Tip 2: Zorg voor voldoende vitamine A

Vitamine A is om meerdere redenen goed voor je lichaam. Onder andere is het nodig voor de talgproductie waardoor je droog haar kunt voorkomen. Eet daarom voldoende vlees, vis, zuivelproducten en groentes zoals wortels, broccoli en bloemkool en fruit zoals sinaasappels en mandarijnen.

Tip 3: Vermijd de fohn en krul- en steiltang

Een föhn en krul- en steiltang zorgt dan wel voor een mooi kapsel, maar de warmte is ook funest voor je haar. Probeer daarom deze stylingapparaten zo veel mogelijk te vermijden. Kan je echt niet zonder? Gebruik een föhn alleen op handdoekdroog haar (dus niet als je haar nog heel erg nat is) en gebruik een goede hittebeschermer om je haar te beschermen tegen de warmte van de föhn en steil- en krultang.

Tip 4: Was je haar met lauw water

Te warm water droogt je haren (nog verder) uit. Was je haren daarom met lauwwarm water. Tip: spoel je conditioner of haarmasker uit met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten. Hierdoor blijft het vochtgehalte in je haar beter in balans. Het is even doorbijten, maar het is wel een makkelijke manier om je droge haar te hydrateren.

Tip 5: Gebruik goede verzorgingsproducten

Droog, breekbaar en beschadigd haar heeft extra verzorging nodig. Kies daarom voor een goede hydraterende shampoo, conditioner en haarmasker uit dezelfde lijn. Deze producten zijn namelijk specifiek op elkaar afgestemd en bieden jouw haren de beste verzorging.

Wil je je droge haren echt een boost geven? Kies dan voor een hydraterend haarmasker en laat deze minimaal een half uurtje intrekken terwijl je haren zijn gewikkeld in een warme handdoek. Op deze manier kan het masker echt zijn werk goed doen.

Tenslotte kan je ervoor kiezen om, als je haren droog zijn, een serum aan te brengen in de droge haarpuntjes. Je geeft hiermee je haren net dat beetje extra verzorging en je droge punten vallen niet zoveel op.

Producten voor droog haar

Benieuwd naar de beste producten voor droog haar? Hieronder vind je mijn absolute aanraders waar ik zelf heel blij van word!


Alterna Caviar Moisture is mijn absolute favoriet als het aankomt op producten tegen droog haar. De lijn, bestaande uit een shampoo, conditioner en haarmasker, hydrateert vochtarm haar en is bijzonder geschikt voor beschadigd en droog haar. Dankzij het exclusieve Age-Control Complex®, herstelt deze lijn de glans en elasticiteit voor gezonder, jonger uitziend haar. De prijs is aan de hoge kant, maar geloof mij: het is het echt dubbel en dwars waard.


De Garnier Loving Blends haarverzorgingslijn is betaalbaar en werkt echt. Speciaal ontwikkeld voor het voeden van je beschadigde en breekbare lokken. De geur is fantastisch en vooral de shampoo is hier favoriet dankzij de dikke structuur. Ik gebruik zelf 3x in de week de shampoo en conditioner en 1x in de week ook het masker.

Hoe verzorg jij jouw droge haren?