Sinterklaas is weer in het land en dat betekent maar één ding: pepernoten! Veel supermarkten verkopen deze lekkernij al vanaf augustus (als het buiten nog 25 graden), maar officieel horen ze natuurlijk bij het Sinterklaasseizoen. En de lekkerste pepernoten, die bak je natuurlijk zelf. Bovendien is het nog leuk ook. In dit artikel vertel ik hoe je stap-voor-stap de lekkerste kruidnootjes bakt.

Kruidnoten of toch pepernoten?

Om meteen maar een misverstand uit de wereld te helpen. Pepernoten zijn eigenlijk kruidnoten. En pepernoten zijn eigenlijk hetzelfde als taaitaai maar dan kleiner. Ze worden van hetzelfde deeg gemaakt en niet iedereen vindt dat even lekker. De krokante kruidnoten (die veel lijken op speculaas) die zijn bij de meeste mensen wel groot favoriet.

Kruidnoten maken

Kruidnoten maken is supermakkelijk. En heb je kinderen? Dan is het extra leuk om samen kruidnootjes te maken.
Ingrediënten

  • 185gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 85gr basterdsuiker
  • 15gr speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125gr (koude) roomboter

Bereidingswijze
Verwarm de over voor op 150 graden. Meng de bloem met het bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Snijd de boter klein en voeg toe. Kneed het geheel tot een mooi deeg. Bekleed vervolgens de bakplaat met bakpapier en draai kleine balletjes van het deeg. Druk een beetje plat en leg ze op de plaat. Twintig minuten bakken en klaar! Eet smakelijk!

Met dit recept kan je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld een handje deeg mengen met cacaopoeder en op deze manier chocoladekruidnoten bakken. Of voeg fijngesneden chocolade toe aan het deeg. Ook heel lekker en zeker een aanrader: de gebakken en afgekoelde kruidnoten in een badje van au baun-marie gesmolten chocolade dopen. Yum!

Maak jij wel eens zelf kruidnoten?