Een goede outfit waar jij je prettig in voelt geeft je zelfvertrouwen en laat zien wie jij als persoon bent. Maar wat als je niet precies weet wat jouw kledingstijl is? In dit artikel geef ik je graag handige tips over hoe jij jouw eigen kledingstijl ontdekt.

Ontdek jouw eigen kledingstijl

Je persoonlijke stijl creëer je niet zomaar. Het is belangrijk om te ontdekken wat bij je past, wat jou uniek maakt en welke items en kleuren jou wel of niet goed staan. Een eigen kledingstijl is ontzettend persoonlijk en kan in de loop van de jaren veranderen. Je groeit immers als persoon en daar horen ook veranderingen in je kledingstijl bij. Benieuwd hoe je je eigen stijl creëert? Ik deel mijn 5 tips die jou helpen om je persoonlijke kledingstijl te vinden.

1. Doe inspiratie op

De manier om te ontdekken wat je mooi vindt, is door inspiratie op te doen. Veel fashion bloggers en influencers delen dagelijks hun outfits op Instagram en ook op Pinterest vind je volop fashion inspiratie. De ideale manier om te ontdekken wat je mooi vindt. Sla jouw favoriete outfits op en maak hier vervolgens een moodboard van. Analyseer vervolgens je moodboard. Welke kleuren komen steeds weer terug? Vind je prints mooi of ga je liever voor een effen outfit? Is jouw stijl boho, classy of juist casual? Door een moodboard zie je in één oogopslag wat jouw stijl is en kan je verder met het creëren van je eigen stijl.

2. Wat staat mij goed?

Naast een geweldige outfit, is het ook belangrijk om kritisch te kijken naar wat jou goed staat. Wat zijn je sterke en minder sterke punten? Welke kleuren staan je goed en welk model past goed bij jouw lichaam. Als je dat weet, kan je heel goed je kledingstijl hierop aanpassen. Bovendien maakt dit het shoppen naar een nieuwe outfit een stuk makkelijker.

3. Kijk kritisch naar je huidige garderobe

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar je huidige garderobe en je kledingkast op te ruimen. Vraag je bij elk kledingstuk af: past dit item bij mijn nieuwe stijl? Staat het mij goed? En maakt dit kledingstuk mij blij? Is het antwoord 3x ja dan mag het blijven. Je zult zien dat je waarschijnlijk best veel kleding niet meer leuk vindt of niet meer bij je past. Dat is helemaal niet erg. Juist bij het ontdekken van een nieuwe kledingstijl is het belangrijk om kritisch te zijn én ruimte te maken voor nieuwe items waar je wel blij van wordt en die bij je passen.

4. Schakel een stylist in

Vind je het lastig om, ondanks alle tips en inspiratie, een eigen stijl te ontwikkelen of items te kiezen die echt bij jou passen en bovendien goed matchen? Een stylist is dan de oplossing. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Tegenwoordig bieden webshops als Zalando een eigen stylingservice aan. Personal Shoppers die voor jou de ideale outfit samenstellen. Deze professionele stylisten helpen je vinden van je eigen unieke stijl inclusief bijhorende outfits.

Het werkt heel eenvoudig. Aan de hand van een simpele vragenlijst laat je jouw persoonlijke Zalon stylist weten welke stijl jou aanspreekt, welke merken je graag koopt en wat je wel of juist niet graag draagt. Ook voeg je een foto toe zodat je stylist een beter idee heeft van jouw figuur en haar- en huidskleur. Vervolgens gaat de personal shopper voor je aan de slag met het samenstellen van een of twee complete outfits. Handig: van tevoren ontvang je een voorproefje zodat je, indien nodig, nog een beetje kan bijsturen. Vervolgens krijg je een pakketje opgestuurd en kan je thuis alles uitgebreid passen en bepalen welke items je wilt houden. De rest stuur je gratis retour.

5. Ga shoppen

Als het goed is, heb je nu van je persoonlijke stylist één of twee outfits ontvangen waar je helemaal blij van wordt. Maar waarschijnlijk is je garderobe nog niet helemaal compleet. Het is daarom belangrijk om te kijken welke items je mist om tot jouw perfecte garderobe te komen. Welke key items ontbreken? Heb je bijvoorbeeld geen mooie skinny jeans of wil je graag een little black dress toevoegen aan je garderobe? Maak een lijstje en ga vervolgens selectief en doelgericht shoppen. Koop alleen de items waar je echt blij van wordt en waarvan je zeker dat ze jarenlang mee gaan. Zo kom je uiteindelijk tot een volwaardige garderobe waar je blij van wordt en die jouw persoonlijke stijl ademt.

Wat is jouw persoonlijke kledingstijl?