Trends

Mode en muziek: trends die (niet) terugkeren

Ze zijn er minder dan in de vorige eeuw, maar de zogenaamde subcultuur wordt vaak gekenmerkt door kledingkeuze die bij een muziekgenre past. Van emo tot hiphopper en van gabber tot metalhead, er zijn nogal wat stromingen zichtbaar geweest in het straatbeeld. Sommige keren terug, andere lijken definitief verdwenen. Al zijn er altijd uitzonderingen.

Hippietijd

Een goed voorbeeld van zo’n typische comeback kid is de hippietijd, en de naweeën daarvan. Denk ook aan de opkomst van de disco-periode. Nog steeds zie je veel items die aan de jaren ’60 en ’70 doen denken. De bell bottom jeans, cowboylaarzen, oversized zonnebrillen en blouses met kleurige bloemendessins, ze zijn tijdloos gebleken. De zwart glimmende legging, nu zogenaamde tregging, van Olivia Newton John zie je overal en onlangs blies de Nederlandse band Son Mieux op Pinkpop de disco-trend nieuw leven in. In diezelfde jaren ’70 waren het voornamelijk liefhebbers van ska en punk die zich op Dr. Martens laarzen verplaatsten, nu zien we dat schoeisel in de walk in van elke zichzelf respecterende fashionista.

Grunge

Over Dr. Martens gesproken. Combineer ze met kapotte jeans, een flanellen houtbakkersblouse om je middel en een zwarte tanktop (eventueel met een bandnaam erop) en je valt niet eens op. Deze look stamt uit de jaren ’90, toen bands als Nirvana en Pearl Jam van Seattle tijdelijk modestad nummer één maakten. De buitenwacht schaarde zowel bands als bijbehorende mode onder de naam grunge (grungy betekent sjofel, slordig, en zo klonk deze weerbarstige gitaarmuziek ook een beetje). Ontwerpers stuurden hun modellen aldus uitgedost de catwalk op. In deze eeuw adverteren sommige modeketens nog met de term grunge.

Verdwenen: de gabber look

Een subcultuur die een kort leven was beschoren was heette gabber: de supersnelle housebeats deden kaalgeschoren fans in Aussie trainingspakken bewegen alsof ze iets verkeerds hadden gegeten (dat hadden ze vaak ook). Hun dans werd hakken genoemd. De gabber hits in de Top 40 waren talrijk, in deze eeuw werd er nog maar weinig over gesproken. Ze bestaan ongetwijfeld nog wel, hardcore gabbers, maar je ziet zelden meer iemand in deze outfits rondlopen.

Jaren ’80-mode

Sporadisch zien we elementen uit de jaren ’80 opduiken. Dat decennium werd bepaald door grotendeels synthetische muziekgenres omdat de drumcomputer zijn doorbraak beleefde. Artiesten als Wham!, Duran Duran en Depeche Mode liepen rond in colberts van partytent-achtige afmetingen inclusief schoudervullingen. Baarden werden gemillimeterd, haar bij voorkeur geföhnd. Anno nu zien we vooral de enkele oorbel (vaak een kruisje links of rechts) terugkeren. Nu niks bijzonders meer, toen behoorlijk shocking.

Comments are closed.