Wat is er met onze sokken gebeurd?
Van de goeie, ouwe sok zoals we die vroeger kenden is nog maar weinig over. Alleen het gedeelte onder de enkel is nog bedekt door stof. Deze mode ontstond in deze eeuw, met de bedoeling om net te doen alsof we geen sokken in onze schoenen dragen. Komt de ouderwetse sok ooit terug? Voorlopig zweert menigeen bij het enkelsokje.
De opmars van het enkelsokje
Er zijn slechts enkelen die nooit sokken in hun schoenen dragen (bekende sokkenweigeraars zijn Reinout Oerlemans en Danny Vera), en die look willen de meeste mensen het liefst het hele jaar door kopiëren. Alleen: geen sokken dragen betekent stinkende schoenen. Of de hele dag in de weer zijn met schoenenspray. Of een andere geheime manier om luchtjes in je schoeisel te voorkomen. Om te simuleren dat we geen sokken dragen, is er het enkelsokje. Overigens bestaat deze uitvinding sinds de jaren ’80, toen ze door dames veel gedragen werden tijdens het tennissen. Vaak zat er een pompommetje aan de achterkant, zo’n stoffen knotje dat aan een konijnenstaart doet denken.
Keert de witte sportsok terug?
Het enkelsokje is niet afdoende als surrogaat, want boven de opening van bijna elke schoen is toch een reepje stof van dat sokje te zien. Zo ziet iedereen dat je niet die hippe, nonchalante niet-sokkendrager bent, maar iemand die eigenlijk de boel belazert: we zien immers heus wel dat je sokken draagt. Als reactie hierop misschien wel, is de witte sportsok een voorzichtige comeback aan het maken. “Dan maar all the way“, zullen mensen met sokken-dilemma’s hebben gedacht. Ook de casual look – jaren ’80-badslippers met witte sportsokken, wordt weer gesignaleerd. De witte sportsok was echter berucht om de zweetvlekken die bij de tenen en hak ontstonden. Daarom was er plots de zwarte sportsok als alternatief en verdween de klassieke witte versie (tijdelijk).
Verandering
Nu we het over sokken hebben, het begrip geitenwollensok was vroeger een scheldwoord voor stoffige biologieleraren-types die het alleen maar over het milieu hadden. Met het vervangen van het woord milieuvriendelijk door ‘duurzaam’ wordt het streven om de natuur te respecteren breder gedragen en is ook de term geitenwollensok verdwenen. Niet als sok zelf overigens, deze is met name weer populair in de winter, ’s avonds in huis. Wat we maar willen zeggen: de mensheid en dus ook mode zijn altijd in beweging, maar de sokkenwereld lijkt tot stilstand gekomen. Het is misschien wel eens tijd voor verandering. Sokkenfabrikanten doen er dan ook alles aan om de sok weer als volwaardige beenmode aan de man te brengen. Wat ga jij aan je voeten dragen?