Nieuws

De dresscode voor mannen en vrouwen als je solliciteert

Stel je voor: je gaat op sollicitatiegesprek met een slonzige slobbertrui, schoenen die tot op de draad zijn versleten en een afgedragen jeans. Geef toe, het is niet bepaald het doorsnee profiel waar een toekomstige baas naar op zoek is. Hoewel er geen algemene vuistregel bestaat met welke dresscode je moet gaan solliciteren, bestaan er ongeschreven regels die bij een sollicitatie moeten worden gerespecteerd. Enkele praktische tips als kleine handleiding even op een rijtje gezet, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Mannen

#1. Outfit uitkiezen om te solliciteren: de aandachtspunten

Hou rekening dat je niet met verkreukelde, ongestreken kleding naar je nieuwe job hengelt. Extra aandachtspunt: de schoenen die kraaknet moeten zijn. Geef de voorkeur aan klassiek schoeisel. Sneakers is not done.

#2. Welke dresscode: een maatpak?

Voor welke job je ook solliciteert. Het is belangrijk dat je bij je eerste ontmoeting gaat kleden in een vrij conservatieve modestijl. Vrij vertaald betekent dit een maatpak of een klassiek hemd met een broek.

#3. Solliciteren met een eigen kledij: niet te gewaagd

Er is niets op tegen dat je voor een eigen modestijl kiest, maar voorkom opvallende prints die te schreeuwerig gekleurd zijn. Het leidt de aandacht af. Per slot van rekening is het meest belangrijke dat wat je zegt tijdens het gesprek de grootste indruk moet maken.

#4. Zorg voor een goed getrimde baard

Voor mannen is het heel belangrijk dat de snor of baard keurig wordt getrimd. Neem altijd een douche, poets je tanden en gebruik deodorant in plaats van aftershave. Rook niet voor dat je het sollicitatielokaal binnenstapt.

Vrouwen

#1. Het dragen van een rok of niet

Het maakt weinig verschil of je een rok, broek of kleed draagt. Belangrijk is wel dat je je aanbiedt in een klassieke stijl die tijdloos is. Maak dat de kledij niet te nauw aansluitend strak is.

#2. Het dragen van een minirok: ja of nee

Een algemene regel voor het dragen van een minirok bestaat er niet. Wel moet je voorkomen dat de dresscode tijdens een sollicitatiegesprek niet te kort en niet teveel opvallende kleuren mag hebben. Voor wie een rok draagt, is de ideale lengte tot op de knie.

#3. De aandacht afleiden door je vrouwelijkheid te laten zien

Een veelgemaakte fout bij vrouwen is dat ze hun vrouwelijkheid willen uitspelen tijdens een sollicitatiegesprek. Het overgrote deel van de HR-managers zullen het niet appreciëren wanneer je de aandacht probeert af te leiden door een veel te kort rokje of te diep uitgesneden decolleté. Zo’n gedrag krijgt al gauw de noemer ‘niet intelligent’ opgeplakt. Vermijd sowieso stiletto’s.

#4. Solliciteren met make-up of niet

Zorg vooral dat je niet te ‘goedkoop’ eruitziet. Voorkom zoveel mogelijk een te overheersende parfum. Belangrijk is dat je nagels en handen uitstekend verzorgd zijn.

Comments are closed.