Heb je een balkon, maar vind je ‘t lastig om deze leuk en praktisch in te richten? Met deze tips wordt jouw balkon een gezellige, knusse en slimme ruimte waar je de nodige (zomer)uurtjes kan doorbrengen.

Balkon inrichten

Als het lekker weer is, is het heerlijk om buiten te zitten. Ook als je alleen een balkon hebt. Maar vaak is het nog best een uitdaging om je balkon gezellig, maar ook praktisch in te richten. Je hebt namelijk maar een klein oppervlakte waar je naast een fijne zithoek misschien ook ruimte wilt hebben voor een eigen moestuintje, een plekje voor de kids en waar het ook vooral gezellig en knus moet zijn. Met deze tips wordt het inrichten van je balkon niet alleen leuk, maar ook heel eenvoudig.

Tip 1: First things first

Voor je met het leuke gedeelte kan beginnen (lees: het inrichten van je balkon), is het belangrijk om de basis goed te hebben. Dat wil zeggen een schone muur en vloer. Krijg je de vloer moeilijk schoon of ben je juist toe aan iets nieuws? Met vlonders geef je je balkon op een simpele manier een geheel nieuwe uitstraling. En wist je dat er tegenwoordig ook tegels verkrijgbaar zijn speciaal voor op balkons? Deze zijn extra dun, maar geven wel dat echte tuingevoel aan je balkon. Ideaal!

Tip 2: Praktisch en multifunctioneel

Natuurlijk mag een lekkere loungebank of een gezellig eethoekje niet ontbreken op je balkon. Een loungebank is ideaal als je er de ruimte voor hebt. Bovendien hebben veel loungebanken tegenwoordig ook een opbergruimte. Met een paar kleine tafeltjes (inklapbaar!) of krukjes heb je bovendien direct een plek om te eten (hoera voor de bbq!). Niet de ruimte voor een loungeset? Kies dan voor een gezellig eethoekje met een tafeltje en wat stoeltjes. Helemaal handig als deze inklapbaar zijn. Wil je daarnaast wel graag een plek om te relaxen? Een hangmat is dan de oplossing. Heerlijk om in te ontspannen, maar je bergt ‘m ook zo weer op.

Favorieten voor op het balkon

  1. Een ware eyecatcher, deze comfortabele stoel van Wehkamp. Zit fantastisch en oogt nog eens behoorlijk trendy. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.
  2. Klein maar fijn. Deze loungebank (met ligfunctie!) is perfect voor iedereen met een klein balkonnetje. Zit lekker door de fijne kussens en biedt voldoende plek voor twee personen.
  3. Iets meer ruimte op je balkon en wil je graag een grote loungebank waarop je heerlijk kunt relaxen en meerdere mensen kwijt kunt? Dat is deze loungebank een absolute aanrader. Zit heerlijk zacht en staat garant voor heel wat fijne uurtjes in de zon.

Ben je handig (of ken je een handige Harry)? Maak dan de meubels zelf. Het grote voordeel: je kunt ze precies op maat maken waardoor je elke centimeter van je balkon optimaal benut.

Tip 3: Plantjes of een moestuintje

Wat is een balkon zonder een paar mooie planten. Houd bij de keuze van je planten rekening met de wind en de hoeveelheid zon. Kies het liefst voor planten die goed in een pot of bak kunnen en ga voor plastic (dit is een stuk lichter waardoor je de potten makkelijk een keertje kunt verplaatsen). Ook hangplanten zijn een goede optie. Ze nemen geen vloeroppervlak in, maar zorgen wel voor instant sfeer.

Wil je daarnaast graag je eigen groenten verbouwen? Een moestuinbak is dan ideaal. Deze bak bestaat uit meerdere vakken waar je verschillende planten, gewassen of kruiden kunt kweken. Tip: ook leuk voor je kinderen! Ook handig: een moestuin aan je muur. Hang wat potjes met kruiden aan de muur en je hebt je eigen moestuintje. Praktisch, want het neemt weinig ruimte in.

Lees ook: Breng de lente in huis >>

Tip 4: Sfeerlicht

Tot ‘s avonds laat met vrienden genieten van elkaars gezelschap in combinatie met een warme avondbries en de nodige versnaperingen is voor veel mensen het voorbeeld van een perfecte zomeravond. Uiteraard is dan een beetje sfeerlicht wel gewenst. Natuurlijk kan je kiezen voor mooie windlichten, maar ook lampions zijn tegenwoordig helemaal in en zorgen voor gezellige sfeer.

Tip 5: Stylen

Nu de basis staat, is het tijd voor het leukste gedeelte van het inrichten van je balkon: de accessoires. Om je balkon helemaal af te maken mogen accessoires namelijk niet ontbreken. Kies voor gezellige kussentjes, een opvallende gieter, een warm plaid (handig voor als het afkoelt), windlichten, een vogelhuisje en natuurlijk een mooi dienblad met glazen en een karaf. Zo maak je in een handomdraai van jouw balkon een gezellig en sfeervol geheel.

Wat is jouw ultieme tip voor het inrichten van je balkon?