cashmere

Cashmere is een dure wolsoort omdat het een schaars product is en veel handmatige bewerking vergt. Een kledingstuk van cashmere wordt al heel lang als een luxe product gezien. Je leest hier waarom en ook waarop je moet letten als je een echt cashmere mode-item wilt.

Cashmere heeft een rijke geschiedenis

Cashmere, ook gespeld als kasjmir of kasjmier, komt oorspronkelijk uit het gelijknamige bergachtige gebied in India, maar wordt vooral uit China en Mongolië gehaald. De cashmere geiten leven daar hoog in de bergen en zijn door hun speciale wol bestand tegen extreme temperaturen. Voor de prachtige zachte cashmere kleding wordt de streelzachte wol onder hun kin en buik gebruikt. Per geit blijft er na het spinnen van de woldraden maar 150 gram wol over. Je snapt dus waarom echt cashmere niet goedkoop is. In de Romeinse tijd al werd cashmere alleen door de rijken gedragen. Keizerin Eugenie van Frankrijk hamsterde in de 19e eeuw kasjmieren sjaals. Ze had het vaak koud en heeft er uiteindelijk ruim 100 verzameld. Cashmere werd in die tijd qua waarde vergeleken met diamanten en vaak als huwelijksgeschenk gegeven. Coco Chanel en Grace Kelly zijn voorbeelden van beroemde vrouwen uit de 20e eeuw die kledingstukken van cashmere als luxe mode-statement droegen en dat is ook in de 21e eeuw zo gebleven.

Cashmere in onze tijd

Steeds vaker zie je, ook in goedkopere winkels, truien en vesten van cashmere aangeboden worden. Vaak gaat het dan om een materiaalmix waarin wat kasjmier verwerkt zit. Het voelt dan superzacht aan, maar echt cashmere is wat steviger en je kunt er niet doorheen kijken als je het tegen het licht houdt. Een cashmere kledingstuk mag eigenlijk alleen maar zo heten als het uit minstens 85 procent cashmere wol bestaat. Let daar dus goed op. Kijk ook waar deze kleding wordt gemaakt, ‘made in China’ is best verdacht. De beste cashmere kleding wordt in Italiaanse ateliers gemaakt. Reken op een paar honderd euro voor een trui of vest en meer dan het dubbele voor een jas. Deze investering is het gewoon waard, want kledingstukken van echt cashmere zijn tijdloos, erg stijlvol en worden door het dragen alleen maar mooier en zachter. De wol werkt isolerend, dus warm in de winter en koel in de zomer. Vaak wassen (op de hand) hoeft niet, want de wol is zelfreinigend en luchten is meestal voldoende.

Mode-items van cashmere

Met een tijdloze jas van cashmere in een natuurlijke kleur straal je absolute klasse uit. In een vest of trui van streelzacht cashmere voel je je comfortabel en geborgen. Je vindt deze in tijdloze tinten, maar ook in vrolijke kleuren en prints. Een sjaal of muts van cashmere is voordeliger en je maakt toch een luxe statement. Sommige merken hebben items voor de zomer van cashmere of warm ondergoed en zelfs slofjes.